Zo, tijd om eens even wat anders te doen. Namelijk met avocado bitterballen! Zoals de naam al zegt, balletjes uit de airfryer die zijn gemaakt van avocado en monchou. Een vullend vetbommetje maar dan wel met de juiste voedingsstoffen. En.. ook heerlijk bij een glas wijn in het zonnetje š
Borrel balletje
Een vrije middag op het terras met een wijntje en een bittergarnituur. Ik hou ervan en ik doe het ook nog gewoon. Maar dat wil niet zeggen dat het niet leuk is om ook te experimenteren met een eigen versie. Ik koos voor een vulling van avocado met spekjes. Echt ronde bitterballen zijn het niet geworden, want ik legde ze op een bord in de vriezer. Gelukkig werd de smaak er niet minder om.
Je hoort en leest veel over avocado. Een superfood met vele voordelen. Zo bevat hij veel verschillende vitamines en gezonde vetten. Het enige nadeel is (vind ik) dat hij veel kcal bevat. Lekker vullend en een fijne toevoeging aan een salade, maar eet je een heel avocado dan pak je zo 250 kcal. Iets waar je wel rekening mee moet houden dus.
Avocado bitterballen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 30 minuten + 1 uur wachten
Goed voor: 7 bitterballen
Ingrediƫnten
1 avocado
50 gram monchou
50 gram magere spekreepjes
25 gram rode ui
peper, zout en knoflookpoeder naar smaak
1 ei losgeklopt
45 gram volkoren beschuit
25 gram volkoren tarwemeel
Bereiding
Gebruik de keukenmachine of een vork om de avocado samen met de monchou te malen. Bak de spekreepjes en snipper de ui. Mix dit met de avocado en voeg de kruiden naar smaak toe. Beleg een bord met bakpapier en maak met behulp van twee lepels balletjes van het avocado mengsel. Leg ze op het bord en zet het bord minimaal een uur in de vriezer.
Maal de beschuitjes fijn met de keukenmachine en voeg ook hier knoflookpoeder, peper en zout aan toe. Verspreid de kruimels over een bord. Zet nog een bord klaar met de tarwemeel en een schaaltje met het losgeklopte ei. Haal de avocado balletjes uit de vriezer en zet ook de airfryer schaal of ovenplaat klaar. Haal een balletje door de meel, vervolgens door het ei en als laatste door het beschuit. Herhaal met alle balletjes en bak ze in de airfryer 10 minuten op 200 graden.
Voedingswaarden per 100 gram
238 calorieƫn
10.7 gram koolhydraten
6.8 gram eiwitten
17.8 gram vetten
3.4 gram vezels
Voedingswaarden per bitterbal
109 calorieƫn
4.9 gram koolhydraten
3.1 gram eiwitten
8.1 gram vetten
1.6 gram vezels
GEEN REACTIES