Zoet en feestelijk; baklava kwarktaart

14/12/2020

Kerst is voor speciale recepten vind ik dus daarom maakte ik een gezonde versie van deze oh zo heerlijke zoetigheid. Ik maakte deze feestelijke baklava kwarktaart. De crunchylaag zorgt voor de smaken die je gewend bent uit baklava terwijl de frisse kwarklaag en de bananenbodem voor een gezond randje zorgen.

Mediteraanse delicatesse

Deze lekkernij kun je vaak als toetje bestellen bij een Grieks of Turks restaurant en ook bij de Turkse groentenboer ligt het vaak. Zelf vind ik het net iets te plakkerig, maar Ryan vindt het echt heerlijk. Mijn taak was duidelijk; ervoor zorgen dat er een kerst dessert ontstaat dat het zoete van de baklava met het gezonde van kwark combineert. De bladerdeeg heb ik achterwege gelaten en vervangen voor een bodem op basis van banaan en noten.

In de kwarklaag zit honing en vanille voor een zoete maar frisse taart met een sportieve boost. Ik voegde extra eiwitpoeder toe, maar dit kun je ook gemakkelijk achterwege laten. Een lekkere variatie voor de chocolade liefhebbers is om straciatella kwark te gebruiken. Om het geheel af te maken voegde ik een ring met noten en honing toe. Het resultaat mag duidelijk zijn; een Kerstwaardig dessert met met 200 kcal per stukje!

Baklava kwarktaart

Baklava kwarktaart

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 30 minuten + 3 uur wachten
Goed voor: 8 stukjes

Ingrediënten

Voor de bodem:
125 gram banaan (1 grote banaan)
50 gram halfvolle melk
30 gram havermout
25 gram pistache noten
25 gram walnoten
10 gram honing

Voor de vulling:
300 gram magere kwark
25 gram eiwitpoeder
3 blaadjes gelatine
5 eetlepels water
15 gram honing
1 shot vanille

Voor de crunch laag:
15 gram pistachenoten
15 gram walnoten
15 gram honing
1 shot vanille

Bereiding

Gebruik de keukenmachine (of een vork) en maal de banaan fijn. Voeg de melk, de havermout, de honing en de noten toe en laat de machine alles mengen. Beleg een bakvorm met bakpapier en schep het beslag hier op. Zet de bodem 20 minuten in de oven op 175 graden. Laat de bodem helemaal afkoelen.

Leg de blaadjes gelatine in een kommetje water en laat dit 5 minuten weken. Knijp ze goed uit en doe ze met de eetlepels water in een pannetje. Verwarm tot de gelatine is ogpelost en blijf goed roeren. Meng de kwark, eiwitpoeder, honing, het vanilleshot en de gelatine door elkaar. Verdeel dit over de afgekoelde bodem en laat de kwarktaart minstens 3 uur in de koelkast opstijven. Voordat je de taart serveert hak je de walnoten en de pistachenootjes grof en meng je dit met de honing. Verdeel dit vervolgens over de randen van de taart.

Voedingswaarden per 100 gram

176 calorieën
15.1 gram koolhydraten
10.4 gram eiwitten
8.1 gram vetten
1.7 gram vezels

Voedingswaarden per punt

191 calorieën
16.4 gram koolhydraten
11.2 gram eiwitten
8.6 gram vetten
1.8 gram vezels

Baklava kwarktaart

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.