Curd maken stond al een hele tijd op mijn lijstje. Maar natuurlijk wilde ik er dan het liefst wel eentje zonder suiker. Na een aantal pogingen kwam ik tot deze bessen curd. Mooi rood voor de kerst en heerlijk van smaak. Plus je gebruikt echte bessen om de rode kleur te krijgen dus je werkt nog vitamines naar binnen ook!
Curd stuff
Curd komt uit Engeland en het is heel simpel gezegd zuivel dat dik is geworden door verschillende processen zoals het verwarmen en in laten dikken. Klinkt lekker toch? Nope not really, maar voor de curd die wij graag maken gaan we aan de slag met fruit en suiker en dat maakt het al een stuk aantrekkelijker. Zo heb je voor een lemon curd bijvoorbeeld suiker, citroen sap en eieren nodig. Melk komt hier niet eens meer aan te pas.
Voor deze bessen curd koos ik rood fruit om een feestelijke kleur te krijgen. Uiteindelijk heb ik toch wel wat honing aan de bessen toegevoegd, want de rode bessen waren mij iets te zuur.
Bessen curd
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 20 minuten
Goed voor: 1 potje bessen curd
Ingrediënten
150 gram zwarte en rode bessen
10 gram honing
1 ei
25 gram boter
Bereiding
Zet de bessen met een eetlepel water in een pannetje op het vuur. Laat dit ongeveer 5 minuten verwarmen totdat de bessen zacht worden. Doe er een eetlepel honing bij en roer dit door de bessen. Smelt de boter in een kommetje (dit kan gewoon in de magnetron) en klop hier een ei doorheen. Voeg dit vervolgens mij de bessen en roer goed door. Laat dit zo’n 15 minuten inkoken totdat het dikker wordt. Als je de curd nog dikker wilt hebben kun je er een beetje maizena of allesbinder aan toevoegen.
Pak een schaatje en een zeef erbij en schep de curd in kleine beetjes vanuit het pannetje in je zeef. Druk de curd hier doorheen zodat je alle bessenschillen eruit filtert. Wanneer alles in het schaaltje zit kun je dit laten afkoelen en in een luchtdicht potje doen.
Voedingswaarden per 100 gram
139 calorieën
5.7 gram koolhydraten
1.1 gram eiwitten
11.4 gram vetten
5.1 gram vezels
Voedingswaarden per 15 gram
20 calorieën
0.8 gram koolhydraten
0.2 gram eiwitten
1.7 gram vetten
0.8 gram vezels
GEEN REACTIES