Burger meets groen; Big Mac salade

31/10/2020

Soms kan ik echt genieten van de Mac. Zo’n te kleffe burger en mini frietjes. Maar aangezien ik weet dat er weinig voedzaams in die maaltijd zit besloot ik om zelf een Big Mac salade te maken. Dat is dus de smaak van een burger maar de voedingswaarden van een salade. Weer een heerlijke weekend combi!

Voedzaam vs. lekker

Natuurlijk hoeft dat wat je eet niet altijd alleen maar gezond te zijn. Soms wil je ook gewoon iets eten omdat het lekker is en soms vind je combi’s die lekker en gezond zijn. Dat laatste probeerde ik te doen toen ik bedacht een Big Mac salade te maken. Het idee van een burger door middel van gehakt en kaas maar in plaats van een broodje een salade. Dit zorgt voor filnk wat volume en een mooie portie vitamines. Kortom, het voedzame deel is toegevoegd aan het lekkere burger deel.

Het gehakt dat ik gebruikte was van The Blue Butcher. Dit kreeg ik in een foodpakket en dat kwam mooi uit, want ik probeer meer vega te eten. Dit doe ik omdat ik erin geloof dat het inderdaad goed is voor mijn lichaam en voor het milieu, maar ik hou wel van vlees dus ik probeer het ongeveer 50-50 te doen. Het gehakt is gemaakt van soja en daardoor hoog in eiwitten. Dat is een fijne bijkomstigheid want ik vind vega en eiwitten nog best wel moeilijk te combineren.
Big Mac salade

Big Mac salade

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 15 minuten
Goed voor: 2 diners

Ingrediënten

300 gram vega gehakt
25 gram rode ui
1 teentje knoflook
peper en zout naar smaak
1 ei
200 gram ijsbergsla
150 gram komkommer
150 gram tomaat
100 gram augurk
50 gram cheddar
Saus naar keuze

Bereiding

Snipper de ui en pers een knoflook teentje. Meng in een kom het gehakt met de peper, zout, knoflook, ui en het ei tot alles goed door elkaar is. Zet een pan op het vuur met wat bakboter erin en laat dit warm worden. Draai ondertussen met je handen balletjes van het gehakt en leg ze in de pan. Bak de balletjes in 15 minuten goud bruin aan alle kanten.

Terwijl de pan op het vuur staat snijd je de komkommer, tomaat en augurk. Verdeel de sla en de rest van de groente over het bord. Verdeel je gehaktballetjes over de salade en top af met de cheddar en een saus naar keuze. Kies bijvoorbeeld voor BBQ saus, burgersaus of zelfgemaakte tzatziki.

Voedingswaarden per diner

489 calorieën
21.4 gram koolhydraten
37.8 gram eiwitten
26.7 gram vetten
8.5 gram vezels
Big Mac salade

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën