Dit kookboek is THE BEST. En deze chocolade fudgetaart trouwens ook. Gezond kan je hem niet noemen want het is en blijft een chocoladetaart, maar ongezond valt ook best mee aangezien er in 1 stukje taart 8 gram eiwitten en 245 calorieën zitten. Voor de taartbodem gebruik je griekse yoghurt in combinatie met banaan, waardoor je taart vullend wordt en een aantal fijne voedingsstoffen bevat. Kan erger toch?
Fudge for life
Naast het feit dat fudge zo’n lekker vierkant blokje snoep is, is het ook ideaal om tussen je taarthelften te doen. En, het is ook best makkelijk om een minder ongezonde versie te maken ervan. Door middel van griekse yoghurt voeg je eiwitten toe terwijl je geen vetten toevoegt aan je taart wanneer je boter zou gebruiken. Echte fudge is namelijk gemaakt van melk, boter en suiker.
Om de fudge lekker zoet maar ook wat dikker te maken gebruik ik toch ook wat poedersuiker. Zelf deed ik ook nog geraspte kokos door mijn fudge heen, maar je kunt hier alle kanten mee op. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van de chocola vervangen voor pindakaas. Of denk ook eens aan gedroogd fruit of gehakte noten. De chocolade bijbel koop je trouwens al voor €11 bij bol.com. Voor welke versie ga jij?
Chocolade fudgetaart
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur
Goed voor: 8 stukken taart
Ingrediënten
Voor de taart:
50 gram pure chocolade
10 gram cacao poeder
150 gram griekse yoghurt
1 ei
50 gram amandelmeel
100 gram havermeel (fijn gemalen havermout)
175 gram banaan
Voor de fudge:
100 gram griekse yoghurt
50 gram pure chocolade
50 gram poedersuiker
25 gram kokos
Bereiding
Als je een keukenmachine hebt, pak die er dan vooral bij zodat je de havermout fijn kunt malen tot havermeel en niks hoeft te kopen. Voeg vervolgens de banaan toe en maal dit ook fijn. Geen keukenmacihne? Prak hem met een vork in een schaaltje. Schep het haver-banaan mengsel over in een kom en voeg de griekse yoghurt, de amandelmeel en het ei toe. Als laatst smelt je de chocolade en ook dit mix je door je beslag tot je een samenhangend geheel krijgt. Bedek een bakvorm met bakpapier en schep het beslag hier in. Ik gebruikte een kleine vorm en bakte twee keer om de lagen te creëren. Zet de taart 30 minuten in de oven op 190 graden.
In een kleinere bak smelt je de chocolade voor de fudge. Voeg de poedersuiker en de griekse yoghurt aan de gesmolten chocolade toe en roer door elkaar totdat je een dikke fudge krijgt. Laat je taartbodems afkoelen voordat je de fudge toevoegt. Garneer je taart met kokos en chocola en je bent klaar om te genieten.
Voedingswaarden per 100 gram
240 calorieën
25.8 gram koolhydraten
8.3 gram eiwitten
10.8 gram vetten
4.1 gram vezels
Voedingswaarden per stuk taart
245 calorieën
26.3 gram koolhydraten
8.5 gram eiwitten
11 gram vetten
4.2 gram vezels
GEEN REACTIES