Makkelijk en milieuvriendelijk; Ekomenu

24/03/2021

Afgelopen week ontving ik een eiwitrijke en biologische maaltijdbox van Ekomenu met daarin 3 maaltijden. De maaltijden werden geleverd in drie hele leuke zakken en dat mijn koelkast daarna vol lag met verse en vooral verantwoorde producten beviel me eigenlijk heel goed. De gekozen leefstijl past mij bij, bij mijn doelstellingen en mijn idee om meer terug te doen voor het milieu. In dit blog deel ik mijn ervaring en meer informatie.

Lekker biologisch

Ik zal geen milieu activist uithangen hier, want ik vind dat iedereen zelf moet bepalen hoe en wat. Maar, ik doe wel wat ik kan om mijn steentje mij te dragen. Onderdeel daar van is vaker vega en vaker biologisch eten. Toch vind ik het best lastig, waar begin ik dan? Ekomenu maakt dat een stukje makkelijker voor mij omdat zij biologische maaltijdboxen leveren. Daarnaast ben ik voor mijn gevoel minder duur uit dan wanneer ik in de supermarkt het biologisch naast het ‘normaal’ zie liggen en de prijzen dus makkelijker vergelijk.

Het leukst vind ik de verschillende leefstijlen die je kunt kiezen. Zo hebben ze bijvoorbeeld vegan, glutenvrij, afslanken of koolhydraatarm. Er is dus eigenlijk altijd een maaltijdbox die bij je past en als je geen speciale levensstijl volgt kun je ook kiezen voor een variatie box. Zelf ging ik voor de eiwitrijke maaltijdbox. Ik vind het moeilijk om op een gevarieerde manier aan voldoende eiwitten te komen en val dan ook vaak terug op vlees en ei. Niet de beste keuze wanneer je juist meer vega wilt gaan eten. Maar die eiwitten zijn zo belangrijk voor mij, omdat ik veel sport en blessure gevoelig lichaam heb, dat ik mijn vega principe al snel aan de kant zet ten behoefte van mijn lichaam. Ik was dus ook positief verrast over de vega keuzes in de eiwitrijk categorie. Daarnaast vind ik het fijn dat op de momenten dat ik wel vlees eet, ik weet dat het biologisch verantwoorder is dan het aanbiedingsvlees van de supermarkt. Ik hoop door Ekomenu een hoop nieuwe inspiratie en kennis op te doen over eiwitrijk en vega zodat ik dit vervolgens ook weer kan delen.
Ingredienten maaltijdbox 1
In mijn eerste box zaten 3 gerechten voor 2 personen. Dit kost je ongeveer 7 euro per maaltijd per persoon. Uiteraard is dat duurder dan wanneer je in de supermarkt een kant en klaar maaltijd zou kopen, maar je betaalt natuurlijk voor het feit dat alles biologisch is, direct van de boer komt en dat het allemaal netjes bij je thuisbezorgd wordt in recylbare verpakkingen. Kortom, er zit ook een stukje gemak in waar je bewust voor kiest en betaalt. De box wordt thuis bezorgd tussen donderdag en maandag. Ik koos voor donderdag, omdat ik merk dat dan de eiwitrijke maaltijden er nog wel eens bij in willen schieten en ik vaak op zondag pas boodschappen doe. Nu krijg ik op donderdag mijn box binnen en heb ik tot na het weekend in elk geval genoeg producten in huis om een gezonde maaltijd te maken. Gelukkig zijn de recepten (tot nu toe) makkelijk te volgen en zijn ze zo gemaakt dat je maar 20 tot 30 minuten in de keuken staat. Meer info over de werkwijze vind je op de website van ekomenu.

Ryan en ik zijn best kieskeurige eters en houden beiden van andere dingen, dus het was bij de eerste box even zoeken naar wat ik zou uitkiezen. De onderstaande plaattaart zou ik vanuit mezelf bijvoorbeeld niet snel maken, omdat ik Ryan al hoor mopperen over de grote hoeveelheid groente en met name de courgette. Gelukkig voor mij kreeg ik al snel de reactie dat het toch wel erg lekker rook in de keuken en was het resultaat ook naar wens. Het bijgevoegde receptenkaartje maakt het heel makkelijk om, zonder teveel nadenken het gerecht op tafel te zetten en dat vind ik juist ook wel fijn na een drukke werkdag. Het koken uitbesteden aan Ryan wordt hierdoor trouwens ook een stuk makkelijker.. šŸ˜‰

Wil jij Ekomenu ook proberen? Dan heb ik een leuke deal voor je! Met code FFJ25EM krijg je 25% korting op de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Je bepaalt zelf of je wekelijks een nieuwe box laat komen en wanneer je een pauze wilt inlassen.

Flammkuchen met pesto en spinazie

Ingredienten
Flammkuchendeeg voor 2 personen
2x rode ui
1x courgette
1x gele paprika
100 gram mozzarella
100 gram pesto
50 gram baby spinazie
15 gram pijnboompitjes
Olijfolie, peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 230 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bak het flammkuchendeeg 3-5 minuten onder in de hete oven tot het deeg lichtbruin kleurt. Haal daarna uit de oven. Pel intussen de ui en snijd in dunne ringen. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes. Was de courgette en schaaf in dunne linten (of snijd in plakjes). Laar de mozzarella uitlekken en scheur of snijd klein. Besmeer het voorgebakken flammkuchendeeg losjes met de pesto en beleg met courgette, paprika, ui en mozzarella. Breng op smaak met zout en peper. Bak de flammkuchen in 10-15 minuten knapperig boven in de hete oven.

Was de spinazie en laat goed uitlekken. Rooster de pijnboompitten in een droge bakpan. Garneer de flammkuchen met de pijnboompitten en spinazie en druppel wat olijfolie extra vierge erover.

Maaltijdbox 1

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieƫn