Zelf brood maken, ik vind het steeds leuker worden! En dus ging ik deze keer aan de slag met eiwitrijk honingbrood. In eerste instantie lijkt het alsof je een gewoon broodje eet maar dan proef je ineens dat zoete van de honing er doorheen komen. Niet zo geschikt voor een hartig beleg, wel heerlijk voor bijvoorbeeld een zoet ontbijtje!
Zoet plakje
Mijn doel met dit brood was niet perse om een kcalarm broodje te maken. Ik was vooral op zoek naar een vullend broodje met een lekkere twist. Vandaar dat je naast de flinke hoeveelheid eiwitpoeder ook gewoon boter in het recept ziet staan. Ik koos voor volkoren meel, maar je kunt je broodje ook met bloem maken. Ben je wel op zoek naar een lowcal broodje? Dan kun je misschien beter naar deze kaneelbroodjes kijken.
Omdat het een zoet broodje is, is het perfect om er wentelteefjes mee te maken of om de plakjes even te roosteren voor je ze belegt met bijvoorbeeld kwark of cottage cheese en fruit. Een normale plak brood van de supermarkt is vaak maar 35 gram dus 1 plakje van dit brood kun je vergelijken met 2 plakken supermarkt brood. Dit komt omdat ik geen snijmachine thuis heb en dus niet zulke dunne plakjes kon snijden. Je maakt van het recept ongeveer 1.5 tot 2 broden.
Eiwitrijk honingbrood
Voorbereiding: 10 minuten + 30 minuten wachten
Baktijd: 45 minuten
Goed voor: 20 plakken van 60 gram
Ingrediënten
400 gram volkoren tarwemeel
100 gram eiwitpoeder
100 gram havermout
500 gram water
2 theelepels gist
60 gram margarine
1 ei
100 gram honing
Bereiding
Zet een pannetje op het vuur een breng 250 gram water aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg hier de havermout, margarine en honing aan toe. Roer alles door elkaar tot de boter gesmolten is en je een dikke pap hebt. Verwarm de andere 250 gram water 45 seconde in de magnetron en voeg hier twee theelepels gist aan toe. Roer even door elkaar en voeg nu je papmengsel, het ei, de eiwitpoeder en de meel toe. Mix alles met een lepel door elkaar tot de meel is opgelost. Vet een cake of broodvorm in en schep hier je beslag in. Ik pakte er nog een kleine vorm bij omdat mijn cakevorm net te klein was. Dek je vorm af met een theedoek en zet hem een half uur op een warme plek. Naast de kachel bijvoorbeeld. Als je deeg bijna twee keer zo groot gerezen is dan kun je gaan bakken. Bak het brood 45 minuten op 190 graden. Haal je brood vervolgens uit de vorm en laat afkoelen op een rek. Enjoy!
Voedingswaarden per 100 gram
221 calorieën
30.2 gram koolhydraten
12.4 gram eiwitten
4.9 gram vetten
3.1 gram vezels
Voedingswaarden per plak van 60 gram
144 calorieën
3.2 gram koolhydraten
5.68.13.2 gram vetten
2 gram vezels
GEEN REACTIES