De afgelopen maanden heb ik kennis mogen maken met de veelzijdigheid van de rode bes! Hiermee maakte ik bijvoorbeeld al een frisse salade en een gevulde banaan van de BBQ. Deze keer ging ik voor een eiwitrijk pancake recept. Lekker als ontbijt of als snack. Niets is fijner dan ook op drukke momenten gemakkelijk een gezonde maaltijd te kunnen eten. Daarom maakte ik deze eiwitrijke pancakes met koffie en rode bessen die je in de koelkast of de vriezer kunt bewaren. Zo heb je met één keer koken een aantal gezonde ontbijtjes of snacks binnen handbereik. Kort opwarmen in de pan of magnetron, serveren met kwark, vers fruit zoals rode bessen en het genieten kan beginnen!
Een goede voorbereiding is het halve werk
Mealpreppen betekent niets anders dan het deels of geheel voorbereiden van een maaltijd dat je op een later moment gaat eten. Dit is natuurlijk handig voor op momenten wanneer je weinig tijd hebt, maar het zorgt ook voor minder voedselverspilling. Zo kun je bijvoorbeeld in een keer een flinke pan soep maken waar je de rest van de week van eet of die je invriest en zo nog langer kunt bewaren. Ook groentes kun je prima koken en daarna invriezen. Mealpreppen kan dus ook met deze eiwitrijke pancakes. Het onderstaande recept is goed voor 10 pancakes die je een dag of drie in de koelkast kunt bewaren of kunt invriezen. Je kunt de pancakes koud eten of opwarmen in de magnetron. Het is een ideaal recept om fruitsoorten die je nog over hebt in te verwerken. In mijn geval had ik rode bessen over die ik kreeg van de Berrybrothers. Dit familiebedrijf teelt én verkoopt rode bessen van Nederlandse bodem, welke te vinden zijn bij iedere Albert Heijn in Nederland. Wanneer je deze besjes koopt weet je dus zeker dat ze harstikke vers zijn; wat positief is voor de houdbaarheidsduur. Benieuwd naar de verschillende soorten zacht fruit die Berrybrothers telen? Of wil je graag nog meer lekkere recepten ontdekken; ga dan naar de website en ontvang een gratis receptenboek!
Ik koos ervoor om de rode bessen te combineren met koffie in mijn pancake beslag, omdat het beide vrij sterke smaken zijn die elkaar niet overheersen. Zo krijg je een pancake met een zoetzure smaak. Daarnaast split ik de eieren, want wanneer je het eiwit eerst opklopt en dan pas door je beslag roert, wordt je pancake een stuk luchtiger.
Eiwitrijke pancakes met koffie en rode bessen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 10 minuten
Goed voor: 10 pancakes
Ingrediënten
2 eieren – gesplitst
300 gram halfvolle melk
2 zakjes espressopoeder
125 gram volkoren tarwemeel
50 gram eiwitpoeder (Heb je geen eiwitpoeder in huis? Gebruik dan extra volkeren tarwemeel)
1 theelepel bakpoeder
1 flavourshot vanille of 1 theelepel vanille essence
100 gram rode bessen
Bereiding
Split de eieren en zorg dat je het eiwit in een apart bakje op vangt. Meng in een andere kom het eigeel, de melk, de volkoren tarwelmeel, de eiwitpoeder, de espressopoeder, het bakpoeder en het vanille shot. Klop de eiwitten stijf totdat je met je mixer (of met de hand) pieken kunt trekken door het eiwit. Voeg de eiwitten, samen met de rode bessen, aan het pancake beslag toe en schep het geheel om tot het goed gemengd is.
Zet een koekenpannetje op het vuur en verhit hier wat kokosolie in. Schep met een beslaglepel wat beslag in het pannetje en bak de pancakes aan beiden kanten goudbruin. Herhaal dit tot al je beslag op is. Als je de pancakes meteen op eet kun je ze serveren met wat extra kwark, rode bessen en mokkaboontjes.
Voedingswaarden per 100 gram
163 calorieën
21.2 gram koolhydraten
12.7 gram eiwitten
2.7 gram vetten
2.3 gram vezels
Voedingswaarden per pancake zonder topping
113 calorieën
14.7 gram koolhydraten
8.8 gram eiwitten
1.9 gram vetten
1.6 gram vezels
GEEN REACTIES