Lekker anders; falafel met shoarma kruiden en tzatziki

28/03/2019

Eerst even een confession; voordat ik dit recept maakte had ik nog nooit falafel gegeten! De vorige baksels met kikkererwten gingen namelijk meteen de prullenbak in omdat ik het niet lekker vond. Maar, eens moest de eerste keer zijn en omdat ik gek ben op shoarma besloot ik een falafel shoarma versie te maken. Op deze manier past hij in mijn minder-vlees voornemen en smaakt het toch naar een van mijn favo cheatfoods.

Een beetje van mezelf

Goed, ik had dus nog nooit falafel gemaakt en ben even op internet gaan speuren. Ik kwam uit bij het basisrecept van Eef Kookt Zo. Dat moet me wel lukken dacht ik. Dus met een beetje van mezelf en een beetje van Eef ging ik aan de slag. De laatste keer dat ik een recept met kikkererwten probeerde vond ik het niet lekker dus de spanning was aanwezig. Hierdoor gebruikte ik teveel shoarmakruiden dus dit heb ik voor jullie aangepast.

Falafel is een gefrituurde kikkererwten of bonen balletje gemend met kruiden. Wanneer je puur en alleen de kikkererwten gebruikt is het een glutenvrij recept, maar pas op want ik gebruikte volkoren tarwemeel! Ookal is dit recept vegetarisch, het is relatief hoog in eiwitten en vezels door de kikkererwten die je gebruikt. Deze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten. Doordat je de tzatziki ook zelf maken maken van griekse yoghurt krijg je verschillende soorten eiwitten binnen en zo zorg je voor een goede verdeling.

Falafel met shoarmakruiden

Falafel met shoarmakruiden

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 15 minuten
Goed voor: 12 falafel balletjes

Ingrediënten

250 gram kikkererwten
40 gram bosui
20 gram knoflook
70 gram volkoren tarwemeel
1 eetlepel water
2 eetlepels shoarmakruiden
Zonnebloem olie om in te bakken

Bereiding

Laat de kikkererwten uitlekken en snijd de bosui. Pel de knoflook en snijd deze ook doormidden. Maal de kikkererwten fijn in de keukenmachine en voeg vervolgens de bosui en de knoflook samen met een eetlepel water toe. Schep alles in een kom en mix de meel en de shoarmakruiden erdoor. Als het geheel nog te droog is kun je extra water toevoegen. Zet het beslag een half uur in de koelkast. Na een half uur haal je het uit de koelkast en maak je met je handen twaalf falafel balletjes van het beslag.

Zet een diepe koekenpan op het vuur en giet hier minimaal een centimeter zonnebloemolie in. Zet ook een bord neer met een stuk keukenpapier erop. Als de olie warm is kun je hier de falafel in bakken. Bak ze aan beide kanten goud bruin. Laat ze uitleggen op het keukenpapier en serveer met tzatziki. Dit maak je zelf simpel door wat griekse yoghurt met komkommer en knoflook te mengen.

Tip van Eef; check met de achterkant van een houten pollepel of de olie warm is. De olie gaat borrelen wanneer de pollepel de olie raakt.

Voedingswaarden per 100 gram

156 calorieën
23.4 gram koolhydraten
7.1 gram eiwitten
2.5 gram vetten
5.4 gram vezels

Voedingswaarden per falafel

52 calorieën
7.8 gram koolhydraten
2.4 gram eiwitten
0.8 gram vetten
1.8 gram vezels

Falafel met shoarmakruiden

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën