Lunchen op je werk hoeft niet alleen te bestaan uit een bammetje kaas. Je kunt namelijk ook prima je eigen gezonde broodbeleg maken en bewaren. Dat deed ik met deze fetaspread met rode bessen. Genoeg voor drie porties en handig om mee te nemen in een afsluitbaar bakje. Een cracker of broodje erbij en je hebt een lekkere en gezonde lunch. Deze smaakcombinatie pakte verrassend goed uit! Het romige van de feta en het fris zure van de rode bes versterkt elkaar perfect. Benieuwd naar meer goede ‘food pairings’? Download dan het gratis receptenboek van Berrybrothers op hun eigen website.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Broodbeleg bij de supermarkt kopen is het makkelijkst, daar ben ik het mee eens, maar je kunt broodbeleg ook prima zelf mealpreppen en vaak heeft het dan fijnere voedingswaarden. Ter vergelijking; deze fetaspread bevat per portie 65 kcal. Neem je een kant en klare broodsalade uit de supermarkt mee dan zit je al snel op bijna 200 kcal per portie. Dat is een flink verschil voor een klein beetje extra gemak. Wil je gezond eten nog gemakkelijker maken? Start dan met mealpreppen! Op deze manier maak je in één keer een grote portie van een gerecht. Een deel van dit gerecht eet je gelijk op het andere deel bewaar je in de koelkast of de diepvries. Op deze manier kun je meerdere dagen genieten van je eigen gemaakte eten. Zo bestaat deze spread uit 3 porties en heb ik deze een aantal dagen in de koelkast bewaart.
Om de spread een frisse smaak te geven besloot ik hem af te toppen met geprakte rode bessen. Deze kreeg ik van de Berrybrothers. Zij telen, verpakken en verkopen al het zacht fruit zelf om een goede kwaliteit te kunnen garanderen. De rode best staat bekent om zijn fris zure smaak, maar ook qua voedingswaarden is dit een heel fijne fruitsoort en dat is precies waarom ik hem in deze spread gebruik. De rode bes zit vol met verschillende mineralen, antioxidanten en vitamines. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn vitamine K en kalium. Deze zorgen voor het behoud van sterke botten en voor de instandhouding van de bloedruk. Daarmee kun je deze rode bes, net als bijvoorbeeld de blauwe bes, onder de superfoods scharen.
Fetaspread met rode bessen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 5 minuten
Goed voor: 3 porties van 60 gram
Ingrediënten
50 gram feta (ik gebruikte Apetina Light)
25 gram monchou
75 gram magere kwark
30 gram rode bessen
Bereiding
Prak in een schaaltje de rode bessen fijn. Pak een nieuw schaaltje en voeg hier de feta, monchou en magere kwark bij elkaar. Gebruik een vork of een handmixer om alles door elkaar te roeren tot 1 geheel. Schep het feta mengsel in een afsluitbaar bewaarbakje en verdeel de geprakte bessen erover. Het bakje kun je 3 dagen in de koelkast bewaren. Eet de spread met crackers of een broodje erbij.
Voedingswaarden per 100 gram
107 calorieën
3.3 gram koolhydraten
9.4 gram eiwitten
3.3 gram vetten
1.1 gram vezels
Voedingswaarden per portie van 60 gram
65 calorieën
2 gram koolhydraten
5.7 gram eiwitten
2 gram vetten
0.6 gram vezels
GEEN REACTIES