Fine wine; gezond wijn drinken kan best

10/12/2019

Het is geen geheim dat ik van een wijntje houd. Ik dronk voor PBP al en dit doe ik nog steeds. Ik heb namelijk voor mezelf besloten dat dit één van de dingen is die ik niet wil opgeven en wil combineren met mijn PBP leven. Je kunt namelijk prima gezond wijn drinken en naast de info over een heerlijke wijn experience deel ik vandaag wat tips met jullie.

Tijd voor wijn

Jep, ik drink graag een wijntje. Dus toen Kroon op het werk mij uitnodigde voor hun Fine Food Experience met het Amerikaanse wijnmerk Gallo Family Vineyards moest ik mee. De tour ging door Amsterdam en combineerde de Californische wijnen met unieke hapjes. Hoe ik dit deed? Overdag at ik een grote bak kwark (eiwitten = vullend bij mij) met fruit en granola en een salade met veel groentes en een eitje. Op deze manier had ik maaltijden met veel volume maar weinig kcal waardoor ik ‘s avonds kon genieten. Sporten kun je natuurlijk ook nog doen, maar wij gingen van plek naar plek dus die benen had ik de hele avond nog nodig en die stappen heb ik wel gezet!

Zinfandel rosé

1. Rosé met een petit gateau

Normaal hou ik niet zo van rosé, maargoed open minded ging ik erin want je weet maar nooit. Daarbij zagen de petit gateaus er zo lekker uit dat deze ronde toch wel geslaagd zou zijn. Ik koos voor de versie met frambozen, omdat de wijn een zoete fruitsmaak had. Daardoor werd de smaak niet versterkt, maar nam hij juist iets af waardoor hij voor mij precies goed was. Deze Zinfandel rosé gaat bij mijn verjaardagstaart (of misschien wel erdoor?!). Mocht je trouwens nog een keer taartjes zoeken voor een speciale gelegenheid dan raad ik je aan even langs Petit Gateau te gaan. Ze zijn mini en passen dus best prima in je plan. Je kunt er trouwens ook workshops volgen, weet je meteen hoe je ze zelf kunt maken.

2. Witte wijn met kaas

Uh wat? Kaas eet je toch bij een rood wijntje. Blijkbaar niet dus volgens Bourgondisch Lifestyle die de tweede ronde verzorgde. Fine by me want ik hou van witte wijn en van kaas. Nouja, van sommige kazen dan. Daarom koos ik ervoor om de geitenkaas met de sauvignon Blanc wel te proeven, maar liet ik de schimmelkazen achterwege. Loze calorieën, die ik ook aan een combinatie had kunnen besteden die ik wel echt graag had willen proeven. Dit is ook meteen mijn volgende tip; ga voor jezelf na of dat wijntje met dat hapje het je waard is en kies voor dat wat jij het liefst wilt eten. Je maakt er hierdoor een bewuste keuze van in plaats van een gedachteloze beweging. Het resultaat? Je geniet extra en je laat de loze calorieën staan.

Terug naar de kaas. Geitenkaas en Sauvignon Blanc dus. Ik zeg doen op je voglende borrel, want het vleugje perzik dat door deze wijn zat zorgde ervoor dat de geitenkaas minder heftig werd. De tweede combinatie was de Chardonnay met een pittige Comté kaas combinatie. De Chardonnay is niet op hout gerijpt, maar hij heeft er wel wat van weg. Hou je hier niet van? Dan zou ik voor de frisse Sauvignon gaan. Die kaas trouwens was echt hemels en ook beter qua vetten dan een geitenkaasje mocht je willen kiezen.

3. Rode wijn met charcutterie

Ben ik heel moeilijk als ik zeg dat ik aan rode wijn ook nog een beetje moet wennen? We kregen de Merlot en de Cabernet Sauvignon in combinatie met twee heerlijke Italiaanse hammetjes die de eigenaar van Terre Lente zelf inkoopt in Calibrie. Wat me vooral op viel aan deze wijnen is dat zij net als de rosé en de witte wijnen redelijk zoet waren doordat Gallo veel met fruitsmaken en vanille werkt in hun wijnen. Doet me wel denken aan het zonnige van Californië.

De tip bij deze stop; water drinken tussen je wijntjes door. Why? Het stilt de dorst die je krijgt van alcohol drinken en het vult je buik. Van alcohol kun je namelijk juist een honger gevoel krijgen, omdat het de eetlust opwekkend is.

Moscato Wijn

4. Dessert wijn met chocola

Last but zeker not least. Een stop waar de zoetigheid van af droop. We gingen naar Puccini en proefden hier de Moscato wijn met een pure chocolade bonbon. Wederom een zoete wijn met fruitsmaken zoals ananas en perzik. Net als bij de rosé zorgt de chocola ervoor dat de zoetigheid iets afgezwakt wordt. Wat mij betreft was dit de beste combinatie. Ik zou hem wel goed koud drinken, maar ik zie deze zeker matchen bij mijn kerst chocolademousse.

Dus.. Een hoop wijn info en ook nog wat tips tussendoor. Als ik voor ‘ een los wijntje’  ga dan wordt het de sauvignon, maar wil ik een combinatie in mijn kerstmenu dan wordt het de rosé of de Moscato. Wat zou jij kiezen?

Coverfoto door Chris van Houts

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën