Drie soorten zelfgemaakte fruit jam

20/08/2018

Jam maken stond al een tijdje op mijn lijstje en nu is het eindelijk zover; mijn eigen jam staat in de koelkast. Omdat ik de smaak te pakken had, heb ik maar meteen drie soorten zelfgemaakte fruit jam gemaakt. Beter teveel dan te weinig keuze toch? Zeker als het gaat om gezonde keuzes, want de macro’s van deze jammetjes zijn net zo fijn als dat de jam is.

Homemade is always good

Waarom zou je voor zelfgemaakte jam gaan als je het ook kunt kopen in de winkel? Dat kost een stuk minder tijd en moeite, maar wat is precies het verschil in het product? Dit heb ik natuurlijk even uitgezocht dus hierbij de vergelijking:

In een pot AH-huismerk kersenjam zitten per 100 gram 245 kcal en 60 gram koolhydraten. Eiwitten en vetten vind je hier niet in en alle koolhydraten komen vanuit suikers. Maak je de jam zelf volgens onderstaand recept dan krijg je een jam met eiwitten en vetten (vanwege de kokos), maar heb je per 100 gram maar 198 kcal en 38 gram koolhydraten. Bijna de helft minder koolhydraten dus.

Wil je een jam met de minste calorieën en koolhydraten? Kies dan voor de frambozen-chia jam. Deze heeft maar 128 kcal en 22 gram koolhydraten. Dit is zelfs nog minder dan er in een potje halvajam zit. Plus je gebruikt vers fruit en dat is altijd een bonus.

Frambozen-Chia jam

Zelfgemaakte fruit jam

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur
Goed voor: 1 voorraad zelfgemaakte jam

Ingrediënten

125 gram frambozen
10 gram chiazaad
20 gram honing
2 el citroensap

200 gram mango
100 gram kokosbloesemsuiker
2 eetlepels citroensap

100 gram kersen
50 gram kokosbloesemsuiker
1 eetlepel citroensap
10 gram geraspte kokos

Bereiding

Pak een stenen pannetje en zet deze op middelhoog vuur. Doe hier de frambozen met in en verwarm ze. Wanneer ze warm worden gaat het bubbelen en worden ze zacht. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Je kunt nu de frambozen fijn prakken. Schep de frambozen in een schaaltje en meng de honing en citroensap erdoor. Meng als laatste het chiazaad erdoor en laat het geheel 30 minuten rusten. Je zult zien dat de jam na deze 30 minuten dikker is geworden. Wil je hem nog dikker? Voeg dan meer chiazaad toe.

Voor de mango compote begin je met het schillen en in stukjes snijden van de mango. De stukjes doe je in een pannetje en meng je met de suiker en de citroensap. Vervolgens zet je het pannetje op het vuur en laat je dit een half uur staan. Vergeet niet om goed te roeren tussendoor anders brand de suiker aan. Je zult zien dat er stukjes mango blijven bestaan, maar ze worden zacht dus je kunt het prakken. Haal het pannetje van het vuur en schep het mango mengsel in een schaaltje. Prak de mango tot er een compote overblijft. Wil je een hele gladde jam? Dan kun je het mango mengsel in een keukenmachine doen.

Voor de kersen compote begin je met het ontpitten van de kersen. Vervolgens snijd je het in kleine stukjes en schep je ze in een pannetje. Doe hier de suiker en de citroensap bij en zet dit op het vuur. Laat het pannetje een half uur staan. Vergeet niet om goed te roeren tussendoor anders brand de suiker aan. Je zult zien dat er stukjes kersen blijven bestaan, maar ze worden zacht dus je kunt het prakken. Haal het pannetje van het vuur en schep het kersen mengsel in een schaaltje. Prak de kersen tot er een compote overblijft. Wil je een hele gladde jam? Dan kun je het kersen mengsel in een keukenmachine doen. Als laatste meng je de kokos door de compote en je bent klaar.

De bakjes waar je de jam in doet moet je eerst even open in kokend water leggen, zodat ze steriel worden. Vervolgens kun je de jam hier in doen en een week bewaren. Welke zelfgemaakte fruit jam ga jij maken?

Voedingswaarden 100 gram frambozen-chia jam

128 calorieën
22.6 gram koolhydraten
3.2 gram eiwitten
1.9 gram vetten
6.5 gram vezels

Voedingswaarden 100 gram mango compote

166 calorieën
41 gram koolhydraten
1 gram eiwitten
0.3 gram vetten
1.7 gram vezels

Voedingswaarden 100 gram kersen compote

198 calorieën
38 gram koolhydraten
1.3 gram eiwitten
4.4 gram vetten
2.5 gram vezels

Drie soorten compote

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën