Goddelijk. Smeuïg. Knapperig. Luchtig. Machtig. Heerlijk. Het komt oorspronkelijk uit Amerika en het is voornamelijk gemaakt van chocolade. Ik praat natuurlijk over een brownie. Je vindt deze snack echt in alle soorten en maten en daar kun je vanaf nu deze makkelijke & gezonde brownie aan toevoegen!
Heaven on earth
Okee, voor we over gaan naar het recept zet ik eerst even wat fun facts over deze heerlijkheid voor jullie op een rijtje;
- Wist je bijvoorbeeld dat de brownie eigenlijk ontstaan is uit een kookfout? Doordat een kok geen bakpoeder bij het beslag zou hebben gedaan ontstond er een heel nieuw soort gerecht.
- Wist je bijvoorbeeld ook dat bij een originele brownie uit boter, suiker, bloem, eieren en chocola bestaat? Alle varianten die daarna zijn gekomen – zoals deze gezonde brownie met banaan en pindakaas – zijn dus eigenlijk geen echte brownies.
- Oh en dan zijn er natuurlijk nog een aantal nationale dagen. Zo is 8 december de nationale brownie dag en is 10 februari nationale neem een brownie dag. Wie het verzint, dat weet ik niet. Maar wel prima redenen om lekker te genieten van deze snack.
Gezonde brownie
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten
Goed voor: 9 – 10 puntjes
Ingrediënten
3 bananen (ongeveer 400 gram)
115 gram pindakaas
20 gram cacao poeder
15 gram smart protein chocolade
Optioneel:
15 gram ongezouten cashewnoten
15 gram cacao nibs
Bereiding
Zelf heb ik voor de bereiding van deze gezonde brownie de keukenmachine erbij gepakt, maar met een blender of met de hand kan natuurlijk ook. Begin met het bekleden van een spring- of cakevorm met bakpapier en zet de oven op 180 graden.
Breek de bananen in stukjes en laat ze in de keukenmachine fijn maken of prak ze tot een moesje. Vervolgens doe je de pindakaas in een schaaltje en smelt je deze in de magnetron. Voeg de gesmolten pindakaas bij de banaan en doe ook de cacao poeder en smart protein erbij. Mix dit tot een glad geheel.
Hak nu de cashewnoten in stukjes en meng dit samen met de cacao nibs door je brownie deeg. Giet het beslag in je vorm en zorg ervoor dat het zo’n 1.5 centimeter dik is. Je kunt er voor kiezen om de bovenkant nog wat te versieren met cacao nibs en cashew noten. Zet de vorm vervolgens zo’n 20 minuten in de oven.
Voedingswaarden per 100 gram
242 calorieën
16 gram koolhydraten
9 gram eiwitten
14.7 gram vetten
4.7 gram vezels
Voedingswaarden per stukje (60 gram)
146 calorieën
9.6 gram koolhydraten
5.4 gram eiwitten
8.8 gram vetten
2.8 gram vezels
Helemaal fan van chocolade-pindakaas recepten? Bekijk dan ook eens deze quinoa bonbons
GEEN REACTIES