Een frisse en gezonde citroen cheesecake, dat klinkt best goed toch? Dat dacht ik in elk geval toen ik dit recept in elkaar aan het zetten was. Een stukje taart waar je mond niet van samentrekt, maar die je wel even een frisse kick geeft. En dat terwijl je ook nog een goed portie eiwitten naar binnen werkt!
When live gives you lemons
Make some cheesecake out of it! Precies, we gaan (alweer) voor taart. Ik ben nou eenmaal fan van cakejes, taartjes en al het andere zoete en dus zijn mijn snacks voornamelijk hierop gefocust. Deze keer maakte ik een gezonde citroen cheesecake. Niet perse zoet, wel lekker fris en een fijne snack met wat extra eiwitjes in de bodem. Deze kun je natuurlijk ook gewoon weglaten en wat extra havermout toevoegen.
Ben je niet zo’n fan van citroen? Dan kun je ook denken aan een kersen cheesecake of misschien wel een simpele vanille cheesecake. Eigenlijk kan je alle kanten op met dit recept door een speciale kwarksmaak te kiezen of door het sap van een andere vrucht toe te voegen. Daar hou ik van, een goed basisrecept met eindeloze variatie mogelijkheden.
Gezonde citroen cheesecake
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 45 minuten
Goed voor: 9 stukken cheesecake
Ingrediënten
Voor de bodem:
25 gram honing
50 gram kokosolie
100 gram havermout
20 gram eiwitpoeder
25 gram halfvolle melk
Voor de vulling:
600 gram magere kwark
Sap van 1 grote citroen
50 gram Sukrin poedersuiker
2 kleine eieren
1 theelepel maizena
Bereiding
Voeg alle ingrediënten voor de bodem bij elkaar in een kom en meng tot je een beslag hebt. Beleg een springvorm (ik gebruikte een vierkante) met bakpapier en verdeel je bodem hierover. Bak je bodem ongeveer 15 minuten op 175 graden tot hij mooi bruin is. Laat de bodem vervolgens afkoelen.
Voeg alle ingrediënten voor de vulling bij elkaar in een kom en meng ook dit tot je een mooig geheel hebt. Proef even of je de citroensmaak genoeg vindt of voeg wat extra poedersuiker of wat honing toe als je hem juist te zuur vindt. Schep het mengsel over de afgekoelde bodem en bak de cheesecake ongeveer 30 minuten op 175 graden. Hij is goed als hij stevig is geworden en als de zijkanten een beetje bruin zijn gekleurd.
Voedingswaarden per 100 gram
147 calorieën
16 gram koolhydraten
9.7 gram eiwitten
6.8 gram vetten
1 gram vezels
Voedingswaarden per cheesecake
163 calorieën
17.8 gram koolhydraten
10.8 gram eiwitten
7.6 gram vetten
0.9 gram vezels
GEEN REACTIES