Het is een van mijn favoriete bijgerechten als ik denk aan aardappels dus het kan niet ontbreken op mijn blog.. Maar dan natuurlijk wel een gezonde gratin! Met wat extra groente en een paar kleine tweaks tover je hem zo op tafel en is hij nog fijner voor de lijn ook.
Gezond? Of minder ongezond?
Laten we wel wezen, ook deze gezonde gratin bevat kaas. Dat hoort wat mij betreft nou eenmaal bij een gratin namelijk. Waarom ik hem dan toch gezond noem? In plaats van slagroom gebruikte ik een mengeling van kwark en zure room waardoor je extra eiwitten toevoegd en vetten weghaalt. Daarnaast verving ik een deel van de aardappeltjes voor prei en venkel. Zo verlaag je het recept in koolhydraten en je voegt meteen wat extra vitamines toe.
Door de toevoeging van groente tussen de lagen aardappeltjes heb je evengoed een rijk gevulde gratin waar je gewoon kaas overheen kunt doen. Ben je niet zo van de aardappels, maar hou je wel van prei of venkel? Dan kun je een kijkje nemen bij de preiquiche of de venkelquiche.
Gezonde gratin met prei en venkel
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 45 minuten
Goed voor: 2 porties
Ingrediënten
1 prei
1 venkel knol
1 ui
2 teentjes knoflook
150 gram voorgekookte aardappel schijfjes
100 gram magere kwark
100 gram zure room
50 gram geraspte kaas 30+
Peper en zout naar smaak
Bereiding
Was de prei en de venkel. Snijd de venkel in dunne reepjes en de prei en de ui in kwart ringen. Zet een pan op het vuur met wat bakboter en 2 teentjes geperste knoflook. Bak de prei, venkel en ui ongeveer 5 minuten tot alles zacht is. Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van je groente mengsel over de schaal. Verdeel nu de aardappelschijfjes hier overheen en top af met 25 gram kaas. Top af met het laatste deel van de groente.
Meng de kwark met de zure room en voeg peper en zout toe. Schenk dit mengsel over je ovenschaal heen. Verdeel nu de laatste 25 gram kaas over je schaal. Bak het geheel 45 minuten op 180 graden.
Voedingswaarden per portie
298 calorieën
34.5 gram koolhydraten
17.7 gram eiwitten
9.2 gram vetten
5.5 gram vezels
GEEN REACTIES