Rollen maar; gezonde kaneelbroodjes

14/01/2021

Inmiddels heb ik mijn derde poging voltooid om gezonde kaneelbroodjes te maken. Deze keer koos ik ervoor om banaan door het beslag te doen en boter toe te voegen. Mijn vorige pogingen waren namelijk wel lekker laag in calorieën maar je kon er ook iemand mee doodgooien ongeveer.. Het resultaat is dit keer gelukkig wel een luchtig broodje!

Buns for fun

Dit recept is dus misschien iets kcal rijker vanwege de boter, maar nog steeds best wel gezond want je gebruikt geen suiker en er zitten wat extra vitamientjes door het beslag heen. Even ter vergelijking; per 100 gram zitten er in dit broodje 245 kcal en als ik verschillende internet bronnen met elkaar vergelijk – my fitness pall, supermarkten – dan is dat de helft minder! Kortom ik mag het dus best gezonde kaneelbroodjes noemen vind ik zelf.

Ik heb zelf geen mixer met deeghaken dus ik kneedde met mijn handen. Het is even een werkje en na 10 minuten heb je een mooie onderarm workout gehad maar dat ben je weer vergeten zodra je een hap neemt. Zelf koos ik voor bloem omdat ik een luchtig broodje wilde maken, maar natuurlijk kun je experimenteren met glutenvrije of volkoren varianten!

Gezonde kaneelbroodjes

Gezonde kaneelbroodjes

Voorbereiding: 15 minuten + 1 uur rijzen
Baktijd: 25 minuten
Goed voor: 14 broodjes

Ingrediënten

Voor het deeg:
225 gram banaan (2.5 kleine banaan)
180 gram halfvolle melk
50 gram Sukrin of andere suikervervanger
60 gram gesmolten boter
500 gram bloem
2.5 theelepel gist

Voor de vulling:
40 gram zachte boter (of boter uit een smeerkuipje)
30 gram Sukrin gold of bruine suiker
5 gram kaneel
Het restje van de derde banaan

Bereiding

Prak de bananen fijn tot een moesje of als je een keukenmachine hebt, gebruik die dan. Schenk de melk in een grote kom en verwarm hem 45 seconde in de magnetron zodat hij lauwwarm is. Voeg de gist, gesmolten boter, suiker en banaan bij de melk en roer door elkaar. Voeg nu de bloem toe en mix dit met een lepel tot er een deeg ontstaat. Beleg je aanrecht met bakpapier en bloem en kneed het deeg ongeveer 5-8 minuten tot je een luchtig deeg krijgt. Vet je grote kom in met bakspray of olijfolie en leg het deeg terug. Dek de kom af met vershoudfolie en een theedoek en zet het naast de kachel om een uur te rijzen. De rijzing is goed als je deeg twee keer zo groot is. Gooi je bakpapier nog niet weg!

Terwijl het deeg rijst kun je de boter zacht laten worden en alvast de bruine suiker met de kaneel mengen. Beleg je aanrecht weer met bakpapier en bloem en rol je deeg uit tot je een rechthoek van 30 bij 40 cm hebt. Smeer de boter uit over je deeg en verdeel je kaneel mengsel eroverheen. Snijd het restje banaan in kleine plakjes en verdeel over je oppervlak. Nu begint het rollen; start vanaf de lange kant en rol je deeg op. Pak een scherp mes en duw deze door het deeg om het geheel in 14 stukken te verdelen. Beleg een bakplaat met bakpapier en bak de broodjes 25 minuten op 175 graden.

Voedingswaarden per 100 gram

245 calorieën
44.6 gram koolhydraten
5.3 gram eiwitten
8 gram vetten
1.4 gram vezels

Voedingswaarden per broodje

196 calorieën
35.6 gram koolhydraten
4.2 gram eiwitten
6.4 gram vetten
1.1 gram vezels

Gezonde kaneelbroodjes

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.