Caffeïne kick; gezonde koffie cheesecake

14/09/2021

Na het succes van de twix cheesecake ben ik opnieuw de keuken in gegaan. Het resultaat is deze gezonde koffie cheesecake en I love it! Ik sneed hem in 6 punten die je prima in de vriezer kunt bewaren. Dat betekent dus dat je elke dag een heerlijk stukje taart hebt die prima in een gezond voedingspatroon past.

Bake or no bake?

Van cheesecake kun je een gebakken en ongebakken versie maken, maar ik besloot uiteraard weer eens om een beetje van beiden te doen. De bodem is namelijk gebakken, omdat ik dan de boter kon vervangen voor banaan en melk. Dat scheelt natuurlijk best wel wat kcal en dat is altijd fijn wanneer je een gezond taartje wilt maken.

De cheesecake laag is in mijn geval nobake, omdat ik hem maak met een combinatie van kwark en monchou met gelatine. Zou je voor een versie met monchou en ei gaan dan moet je hem natuurlijk wel even bakken. Verder deed ik door deze laag een flink sterke espresso om zo een mooie koffiesmaak aan de cheesecake te geven. Hou je niet van koffie? Dan kun je ook deze twixversie proberen.

Gezonde koffie cheesecake

Gezonde koffie cheesecake

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten + 3.5 uur wachten
Goed voor: 6 stukjes

Ingrediënten

Voor de bodem:
65 gram cafe noir
125 gram banaan
25 gram halfvolle melk
20 gram havermout

Voor de cheesecake laag:
200 gram magere kwark
100 gram monchou
50 gram espresso
25 gram eiwitpoeder
10 gram Sukrin gold of bruine basterdsuiker
3 blaadjes gelatine

Bereiding

Zet 1 sterke kop espresso. Schep je kwark alvast over in een kom en mix dit met een handmixer of een garde met de monchou, suiker, 25 gram espresso en de eiwitpoeder. Laat het buiten de koelkast op temparatuur komen.

Gebruik de keukenmachine en maal de cafe noir fijn. Voeg de banaan, melk en havermout toe en mix alles tot een glad geheel. Verdeel bakpapier over een kleine bakvorm en verdeel het beslag over de bodem. Zet de bodem ongeveer 30 minuten in de oven op 175 graden. Laat de bodem afkoelen.

Leg de velletjes gelatine ongeveer 10 minuten te weken in een laagje water. Knijp de blaadjes na 10 minuten uit en doe ze samen met 25 gram espresso in een klein pannetje. Verwarm en roer tot de gelatine helemaal is opgelost. Laat het geheel ongeveer 5 minuten afkoelen maar pas op dat je niet te lang wacht waardoor het al stolt. Meng de gelatine met de kwark. Verdeel je kwarkmengsel over de bodem en laat de taart minstens 3 uur in de koelkast opstijven.

Voedingswaarden per 100 gram

149 calorieën
18.8 gram koolhydraten
8.7 gram eiwitten
5 gram vetten
0.8 gram vezels

Voedingswaarden per punt

154 calorieën
19.5 gram koolhydraten
9 gram eiwitten
5.2 gram vetten
0.8 gram vezels
Gezonde koffie cheesecake

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën