Weekend; gezonde lavacake met chocola en havermout

12/09/2020

Het weekend is voor feestelijke ontbijtjes. Daarom maakte ik een gezonde lavacake. Ik koos voor de combi chocola en havermout voor een goede start van de dag. Een portie kwark erbij, wat lekkere toppings en je hebt een heus feest op je bord! En geloof me, dat doet echt niet onder voor het bakje kwark met muesli qua voedingswaarden.

Gezond genieten

Jullie weten het inmiddels, dat is mijn motto en daar blijf ik bij. Ik vind namelijk dat eten ook lekker moet zijn en dat er een fijne balans moet zijn. Die balans probeerde ik ook te zoeken in deze gezonde lavacake. Een beetje gewoon lekker door de echte chocola, maar ook een beetje gezond door de havermout en de chiazaadjes. Hier voegde ik een lepel eiwitpoeder aan toe om het geheel af te maken.

Deze cakejes kun je trouwens ook heel makkelijk vegan maken. Eieren zitten er al niet in en als je voor havermelk of kokosmelk gaat staat niets je meer in de weg. Vergeet niet om ook even een vegan eiwitpoeder te gebruiken zodat je toch een eiwitrijk toetje behoudt. Wat kokosyoghurt erbij en genieten maar! Als je een kleiner ontbijtje wilt kun je 3 of 4 porties van dit recept maken. Ik gebruikte bakjes met een diameter van 8 cm om er twee toetjes uit te halen dus je hebt dan een kleiner schaaltje nodig.

Gezonde lavacake met chocola en havermout

Gezonde lavacake met chocola en havermout

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten
Goed voor: 2 porties

Ingrediënten

20 gram fijngemalen havermout
15 gram gewone havermout
25 gram eiwitpoeder
25 gram honing
145 gram halfvolle of havermelk
25 gram pure chocola + 2 losse blokjes
5 gram cacaopoeder (1 flinke eetlepel)
1 theelepel bakboeder
1 theelepel chiazaadjes
1 shot vanille
1 shot chocola

Bereiding

Warm de oven voor op 175 graden en zorg dat je een rooster in de oven hebt staan. Maal de havermout fijn met behulp van de keukenmachine. Voeg alle Ingrediënten behalve de chocola bij elkaar en mix tot je een glad beslag krijgt. Smelt de 25 gram chocola in een bakje en meng dit door je beslag heen.

Vet twee ovenschaaltjes in en doe in elk een klein beetje bloem. Draai het bakje rond en klop met je handen op de zijkanten om het bloem over alle stukjes van het bakje te verdelen. Dit helpt om je lavacake straks makkelijk uit zijn vorm te krijgen. Giet een klein beetje beslag in elk schaaltje en duw hier het losse blokje chocola in. Verdeel de rest van je lava mengsel ook over de twee schaaltjes en zet het voor 20 minuten in de oven. Haal de bakjes uit de oven en laat ze 5 minuutjes afkoelen. Check daarna met behulp van een mesje of de randjes los zijn en haal de cakejes uit het vormpje. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon uit je ovenschaaltje eten. Enjoy!

Voedingswaarden per 100 gram

222 calorieën
25.3 gram koolhydraten
11.6 gram eiwitten
7.7 gram vetten
2.9 gram vezels

Voedingswaarden per ontbijt

311 calorieën
35.3 gram koolhydraten
16.3 gram eiwitten
10.8 gram vetten
4 gram vezels

Gezonde lavacake met chocola en havermout

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.