Dinner Tips

Three times a charm: (semi) gezonde pizza

22/01/2018

Pizza past best binnen een dieet, voedingsschema of gezond leven. Dat vond ik van het weekend in ieder geval. Het ligt er gewoon maar net aan welke bodem en welke toppings je kiest. Ga je voor die cheese-crust van de Domino’s, tja.. dan mag je de rest van de week niks meer eten. Maar ga je voor een bodem van bijvoorbeeld wrap of yoghurt brood, dan heb je al veel sneller een gezonde pizza. Of nouja, een minder ongezonde pizza in elk geval.

Driemaal scheepsrecht

Voordat ik begon met ‘gezond’ doen, at ik minimaal 1x per week een pizza. En dat het liefst zo’n ristorante pizza van Dr. Oetker. Mijn standaard keuze was mozzarella of salami. Toen ze een nieuwe pizza uitbrachten met salami en mozzarella kon ik dan ook mijn geluk niet op, dat snappen jullie. Maar, in zo’n pizza zit al snel 900 calorieën en het aantal vetten is gelijk aan mijn dagelijkse vetbehoefte. Geen probleem natuurlijk als je de rest van de dag op 0% vet kwark en blaadjes sla zou leven 😉

De conclusie is dus dat ik op zoek moest naar een ander alternatief. En dat heb ik afgelopen weekend gevonden in de vorm van 2 verschillende bodems en een snack versie. Zo heb ik een bodem gemaakt van een volkoren wrap en van het yoghurt brood dat ik laatst maakte.

Drie soorten bodem voor een gezonde pizza

Drie bodems, die gezonde pizza opties. Ik was in de hemel en ik heb ze lekker allemaal zelf geproefd. Nu had ik een simpele versie met ham en kaas, maar hier kun je je behoorlijk uitleven. Wat vind jij lekker op je pizza?

Healthy Pizza

Voorbereiding: 10 minuten
Baktijd: 10-15 minuten
Goed voor: 1 persoon

Ingrediënten

Voor de wrap pizza:
1 grote volkoren wrap
1 eetlepel smart pizzasaus
35 gram kaas (ik gebruik Maaslander jong belegen minder vet)
20 gram yorkham of een andere variant
30 gram paprika

Voor de yoghurtbrood pizza:
1 portie yoghurtbrood met Italiaanse kruiden
0.5 eetlepel smart pizzasaus
15 gram kaas
10 gram ham
10 gram paprika

Voor de courgette mini-pizza:
4 plakjes courgette (50 gram, maar dikte kun je zelf bepalen)
1 eetlepel smart pizzasaus
15 gram kaas
10 gram ham
Drie soorten gezonde pizza

Bereiding

Kes een van de bodems (of alle drie uiteraard) en leg deze op de bakplaat of op een snijplank. Bedek de bodem met een laagje pizza saus en verdeel de kaas, ham en eventueel de paprika over de pizza. Schuif hem daarna in de oven op 200 graden. De bodem hoeft niet te garen, dus vandaar dat je aan 10 minuten in de oven genoeg hebt.

Als je voor de wrap of yoghurtbrood bodem gaat dan heb je aan 1 of 2 stuks genoeg (let op; het recept is voor 1 stuk). De courgette bodem is leuk om als hapje of bijgerecht te serveren. Uiteraard kun je voor heel veel verschillende soorten toppings kiezen, het is maar net waar je trek in hebt.

Voedingswaarden per pizza (1 stuk)

Wrap pizzaWrap pizza:
254 calorieën
21 gram koolhydraten
18 gram eiwitten
10 gram vetten
2 gram vezels

Yoghurtbrood pizzYoghurtbrood pizza:
236 calorieën
33 gram koolhydraten
14 gram eiwitten
4 gram vetten
2 gram vezels

Courgette pizza snacksCourgette pizza:
66 calorieën
3 gram koolhydraten
7 gram eiwitten
3 gram vetten
1 gram vezels

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.