Happy spring; gezonde citroen broodjes

31/03/2021

Ik weet niet precies waarom, maar citroen vind ik echt bij het voorjaar en de zomer passen. En dus maakte ik gezonde citroenbroodjes met een vulling van mascarpone en kwark. Wat mij betreft een heerlijke snack met net even die zure smaak die er een fris broodje van maakt.

Variatie geblazen

Het is alweer de tweede variatie op het recept van de gezonde kaneelbroodjes, maar als je eenmaal iets gevonden hebt dat werkt kun je daar lekker mee knutselen toch? Dat dacht ik in elk geval toen ik besloot om een citroen variant te maken. De banaan heb ik gehouden in het beslag om ervoor te zorgen dat het broodje een frisse maar toch zoete smaak zou krijgen.

Omdat ik er van hou als het broodje toch lekker smeuig is besloot ik mascarpone en kwark te mengen. Zo heb je toch voldoende beleg, maar minder kcal dan wanneer je alleen maar mascarpone zou gebruiken. Dit was een gokje maar wat mij betreft heeft het prima uitgepakt. Als je meer van zoet houdt, dan heb ik ook een aardbeien versie online staan.

Gezonde citroenbroodjes

Gezonde citroen broodjes

Voorbereiding: 15 minuten + 1 uur rijzen
Baktijd: 25 minuten
Goed voor: 14 broodjes

Ingrediënten

Voor het deeg:
225 gram banaan (2.5 kleine banaan)
180 gram halfvolle melk
50 gram Sukrin of andere suikervervanger
60 gram gesmolten boter
450 gram bloem
50 gram eiwitpoeder
2.5 theelepel gist
25 gram citroen sap
Citroenrasp naar smaak

Voor de vulling:
75 gram mascarpone
75 gram magere kwark
Citroenrasp naar smaak
25 gram Sukrin of andere suikervervanger

Bereiding

Prak de bananen fijn tot een moesje of als je een keukenmachine hebt, gebruik die dan. Schenk de melk in een grote kom en verwarm hem 45 seconde in de magnetron zodat hij lauwwarm is. Voeg de gist, gesmolten boter, citroensap, suiker en banaan bij de melk en roer door elkaar. Voeg nu de bloem toe en mix dit met een lepel tot er een deeg ontstaat. Voeg nu naar smaak citroenrasp toe. Beleg je aanrecht met bakpapier en bloem en kneed het deeg ongeveer 5-8 minuten tot je een luchtig deeg krijgt. Vet je grote kom in met bakspray of olijfolie en leg het deeg terug. Dek de kom af met vershoudfolie en een theedoek en zet het naast de kachel om een uur te rijzen. De rijzing is goed als je deeg twee keer zo groot is. Gooi je bakpapier nog niet weg!

Terwijl het deeg rijst kun je de mascarpone zacht laten worden en alvast met de kwark en de rasp mengen. Je kunt eventueel ook wat sap toevoegen voor extra smaak. Beleg je aanrecht weer met bakpapier en bloem en rol je deeg uit tot je een rechthoek van 30 bij 40 cm hebt. Smeer het mascarpone mengsel uit over je deeg en verdeel de suiker eroverheen. Nu begint het rollen; start vanaf de lange kant en rol je deeg op. Pak een scherp mes en duw deze door het deeg om het geheel in 14 stukken te verdelen. Beleg een bakplaat met bakpapier en bak de gezonde citroen broodjes 25 minuten op 175 graden.

Voedingswaarden per 100 gram

225 calorieën
41.1 gram koolhydraten
9 gram eiwitten
5.9 gram vetten
1.3 gram vezels

Voedingswaarden per broodje

186 calorieën
33.9 gram koolhydraten
7.4 gram eiwitten
4.9 gram vetten
1.1 gram vezels

Gezonde citroenbroodjes

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.