Nu de mooie dagen er weer aan komen is het heerlijk om met een wijntje in de tuin of op het balkon te gaan zitten. En daar hoort natuurlijk eigenlijk iets lekkers bij. Denk kaasplankje, chips, toastjes.. Om toch een beetje verantwoord bezig te zijn terwijl ik van de avonden geniet, heb ik deze hartige wafels met kaas & paprika gemaakt.
Bakken met speltmeel
Bij wafels denk ik vooral aan ontbijt en zoetigheid. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat het enige is wat je kunt maken. Door een ander soort meel te kiezen of kruiden door het beslag te mengen, krijgen je wafels ineens een heel andere twist. Ook kun je natuurlijk variëren met het beleg dat je op de wafel smeert. Deze hartige wafels heb ik met gezouten boter besmeert en bij een soepje gegeten, maar mijn ontbijtwafels besmeer ik vaak met halvajam of Duo Pennotti.
Dit was de eerste keer dat ik speltmeel gebruikte in een recept. Zoals de naam al zegt wordt speltmeel gemaakt van spelt in plaats van van tarwe. Wanneer je niet tegen tarwe kunt, kun je dus wel spelt eten. Doordat het andere graansoorten zijn, is de structuur en de smaak van je baksel ook anders. Wanneer je iets bakt met spelt, loop je kans dat je baksel een stuk compacter wordt dan wanneer je met tarwe of zelfs met bloem bakt. Ondanks dat spelt en tarwe andere graansoorten zijn, is het een niet perse gezonder dan het ander. Hierdoor kun je het een ook makkelijk vervangen voor het ander en kun je alsnog deze heerlijke hartige wafels maken wanneer je niet standaard een pak speltmeel in huis hebt:)
Hartige wafels met kaas & paprika
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 10 minuten
Goed voor: ongeveer 10 wafels
Ingrediënten
30 gram Slankie geraspte kaas
50 gram rode paprika
80 gram halfvolle melk
80 gram speltmeel
1 eetlepel oregano
2 eieren
Bereiding
Begin met de paprika en snijd hem in kleine stukjes. Pak vervolgens een kom en gooi hier alle ingrediënten in. Mix met een mixer of gewoon met een vork tot een glad beslag. Natuurlijk blijven de paprika en de kaas voor stukjes zorgen, maar de rest van de ingrediënten moet goed gemengd zijn.
Zet het wafelijzer aan en vet hem in met een klontje kokosolie. Schep een hoopje beslag op het ijzer en verspreid het over de ijzers. Vervolgens moet de wafel zo’n 5 minuten bakken. Herhaal dit tot al het beslag op is.
Serveer tip: heerlijk met gezouten boter of bij de soep.
Voedingswaarden per 100 gram
160 calorieën
16.6 gram koolhydraten
10.6 gram eiwitten
4.9 gram vetten
3 gram vezels
Voedingswaarden per portie (2 wafels à 65 gram)
104 calorieën
10.8 gram koolhydraten
6.9 gram eiwitten
3.2 gram vetten
2 gram vezels
Was je op zoek naar zoete wafels? Bekijk dan dit recept eens.
GEEN REACTIES