Naast dat herfst voor pompoen staat, staat het ook voor een klassieke combi: appel kaneel. Vandaar dat ik dit taartje dus ook een herfst kwarktaart noem. Hij is namelijk gemaakt met precies die klassieke herfst combinatie. Het is een lekker fris taartje dat je een warm gevoel geeft.
Herfstig lekker
Een taartje kan altijd en dat is denk ik ook helemaal duidelijk aan de hoeveelheid gezonde taartjes die ik al gemaakt heb. Zo stond er al eerder een cookie versie en ook een tiramisu versie online. Deze keer ging ik dus voor een herfst kwarktaart met appel en kaneel. Hiervoor gebruikte ik als basis de Optimel kwark, maar je kunt natuurlijk ook magere kwark gebruiken en een appeltje heel fijn snijden of mengen met appelmoes. Let er dan wel op dat het totaal gewicht 275 gram is in verband met de hoeveelheid gelatine die je gebruikt.
De bodem maakte ik van appelmoes en speculaas, omdat ik dat goed vind passen bij appel en kaneel. Uiteraard kun je ook voor een chocolade koekje of misschien wel gewoon voor volkoren biscuitjes gaan. De reden dat ik een koekje kies is zodat je knapperige stukjes in de bodem hebt.
Herfst kwarktaart met appel en kaneel
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten + 3 uur wachten
Goed voor: 6 stukjes
Ingrediënten
Voor de bodem:
65 gram speculaas
125 gram appelmoes
25 gram halfvolle melk
35 gram havermout
Voor de kwarklaag:
275 gram magere kwark appel kaneel
25 gram vanille saus
25 gram eiwitpoeder
3 blaadjes gelatine
5 eetlepels water
Kaneel naar smaak
Bereiding
Schep je kwark alvast over in een kom en mix dit met de kaneel, vanillesaus en de eiwitpoeder. Laat het buiten de koelkast op temparatuur komen.
Gebruik de keukenmachine en maal de speculaasjes fijn. Voeg de appelmoes, melk en havermout toe en mix alles tot een glad geheel. Verdeel bakpapier over een kleine bakvorm en verdeel het beslag over de bodem. Zet de bodem ongeveer 20 minuten in de oven op 175 graden.
Leg de velletjes gelatine ongeveer 10 minuten te weken in een laagje water. Knijp de blaadjes na 10 minuten uit en doe ze samen met de 5 eetlepels water in een klein pannetje. Verwarm en roer tot de gelatine helemaal is opgelost. Laat het geheel afkoelen maar pas op dat je niet te lang wacht waardoor het al stolt. Meng de gelatine met de kwark. Verdeel dit over de bodem en laat de kwarktaart minstens 3 uur in de koelkast opstijven.
Voedingswaarden per 100 gram
90 calorieën
11.2 gram koolhydraten
7.8 gram eiwitten
1.4 gram vetten
0.7 gram vezels
Voedingswaarden per punt
93 calorieën
11.7 gram koolhydraten
8 gram eiwitten
1.5 gram vetten
0.7 gram vezels
GEEN REACTIES