Masterchef proof; kaneel panna cotta met rode wijn granita

23/12/2021

Als je mij al wat langer volgt dan zie je Masterchef regelmatig terugkomen op mijn stories en dat is precies waar ik de inspiratie voor dit kersttoetje vandaan haalde. Het toetje bestaat namelijk uit een combinatie van twee losse toetjes, want ik maakte kaneel panna cotta en voegde daar rode wijn granita aan toe als special effect.

Toetjes combineren

Dit recept heb ik niet letterlijk gezien in Masterchef natuurlijk, maar daar maken ze wel vaak combinaties van meerdere elementen. Nu vind ik panna cotta los al heel lekker en ook sorbetijs is een van mijn favoriete toetjes dus ik zag hier een mogelijkheid. De panna cotta maakte ik in de smaak kaneel door eerst kaneelstokjes in de melk te laten trekken en de granita maakte ik van rode wijn in combinatie met bramensap en wat water om ervoor te zorgen dat hij goed zou bevriezen.

De rode wijn Merlot die ik gebruikte kreeg ik van Barefoot. Zij geloven dat het leven leuker is als we samen zijn en laat Kerst nou precies draaien om die gezelligheid en dat samenzijn. Ik vond het een leuke uitdaging om die gezelligheid in een creatief recept met wijn te stoppen dat bij mij past. Zo kwam dus op het combinatie toetje kaneel panna cotta met rode wijn granita. Een feestje om naar te kijken en om te eten! De Merlot van Barefoot heeft zelf al de zoetige smaak en de mooie donkere kleur van bramen, dus het voelde logisch om er nog wat echte bramen aan toe te voegen. Wil je dit toetje ook maken? Je kunt de Merlot van Barefoot kopen bij onder anderen de Plus, Hoogvliet en de Vomar. Je kunt hem uiteraard ook online bestellen.Kaneel panna cotta met rode wijn granita

Kaneel panna cotta met rode wijn granita

Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 60 minuten + 1 nacht rust
Goed voor: 2 toetjes

Ingrediënten

Voor de panna cotta:
150 ml halfvolle melk
1.5 blad gelatine
2 kaneelstokjes
200 gram magere kwark
1 vanille shot (of 1 tl vanille essence)

Voor de rode wijn granita:
100 ml rode wijn zoals de Merlot van Barefoot
25 ml water
50 gram bramen
15 gram suikervervanger of gewone suiker

Bereiding

Zet een pannetje op laag vuur en voeg de suiker, rode wijn en water hier aan toe. Roer goed door tot alle suiker is opgelost en haal het pannetje dan van het vuur. Voeg de bramen toe en laat een uurtje staan.

Zet nu een tweede pannetje op het vuur en breng de melk aan de kook. Zodra de melk kookt zet je het vuur uit en voeg je de kaneelstokjes toe. Laat dit minstens een half uur staan zodat de kaneelsmaak in de melk kan trekken. Schep ook alvast 200 gram magere kwark samen met de vanille in een mengkom zodat de kwark op kamer temperatuur kan komen.
Na een half uur pak je een diep bord of een schaaltje en hier leg je de gelatine blaadjes in. Schep 2 eetlepels melk over de gelatine en laat ze hierin ongeveer 10 minuten zacht worden. Haal nu de kaneelstokjes uit de melk in het pannetje en zet het vuur op een laagje pitje aan. Voeg de gelatine met de melk weer bij je pannetje kaneelmelk en roer tot de gelatine is opgelost. Schenk het gelatine mengsel bij de kwark en roer dit goed door. Verdeel je panna cotta over twee glazen en zet ze afgedekt in de koelkast.
Pak een vriezerbakje en een zeef. Schenk je rode wijn mengsel door de zeef waardoor de bramen op de zeef blijven liggen. Duw met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht uit de bramen. Zet het bakje een nacht in de vriezer. Als de granita bevroren is gebruik je een vork om er schaafsel van te schrapen. Pak je panna cotta uit de koelkast, top af met de granita en serveer direct voordat de granita gaat smelten. Enjoy!

Voedingswaarden per toetje

136 calorieën
18.1 gram koolhydraten
11 gram eiwitten
1.2 gram vetten
0.2 gram vezels
Kaneel panna cotta met rode wijn granita

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën