Zoeter dan zoet: karamel cheesecake met ananas

24/01/2019

Echt gezond kun je dit recept nog steeds niet noemen, maar deze karamel cheesecake is wel minder ongezond dan zoals hij in het boek van staat. En laten we even eerlijk zijn, als je voor cheesecake kiest wil je ook niet echt gezond doen toch? Dan wil je gaan voor iets lekkers dat wellicht een tikkeltje minder slecht is dan je zou denken. Een prima middenweg dus voor als je een zoetekauwbui hebt.

Gezond of minder ongezond?

Het woord gezond kun je zoals ik vorige keer al aangaf vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Een salade lijkt heel gezond, maar voeg je er een hoop dressing, kaas of noten aan toe dan is dat groene kommetje toch minder lijnvriendelijk dan je zou denken. Ons idee van wat gezond is heeft dus niet altijd te maken met het feit of iets echt gezond is of niet. Het heeft alles te maken met wat we meekrijgen om ons heen. Als ik aan karamel en aan cheesecake denk, dan denk ik bij voorbaat ook al aan iets ongezonds.

Dat is natuurlijk niet geheel onterecht, maar met wat kleine veranderingen kom je al een heel eind. Margarine in plaats van roomboter, light slagroom of griekse yoghurt in plaats van slagroom. Zelfs suiker vervangen voor honing maakt al een verschil. Dus hoewel het recept voor deze karamel cheesecake nog steeds niet gezond is, is hij wel een stuk minder ongezond dan dat je om je heen hoort. Even ter vergelijking; 100 gram avocado heeft 160 calorieën en 100 gram van deze cheesecake heeft 157 calorieën. Voor je lichaam maakt het dus niet uit welke energie je naar binnen werkt. Ik weet wel wat ik kies 😉

Karamel cheesecake met ananas

Karamel cheesecake met ananas

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 15 minuten
Goed voor: 4 porties

Ingrediënten

100 gram roomkaas
125 gram griekse yoghurt
100 gram karamelsaus
10 gram smart protein vanille
75 gram ananas

Voor de karamelsaus
50 gram suiker
50 gram honing
2 eetlepels water
85 gram slagroom light
10 gram margarine

Bereiding

Pak een pannetje en schep hier de suiker en honing in en meng dit met het water. Zet dit op het vuur zodat het gaat koken en roer af en toe door. Ondertussen zet je in een ander pannetje het slagroom op het vuur en warm dit op. Je hoeft dit niet aan de kook te brengen. Wanneer het suiker water goudbruin wordt zet je het vuur laag en giet je de slagroom erbij en voeg je ook een klontje boter toe. Pas op, want het gaat borrelen! Roer dit door tot een geheel en tot het dikker gaat worden.

In een kom klop je de roomkaas met een garde tot een glad mengsel. Voeg hierna de griekse yoghurt toe en het shot toe en meng alles tot een geheel. Mix als laatste de karamelsaus door het cheesecake beslag heen. Pak 4 schaaltjes waar je jouw toetje in wilt serveren en schep de cheesecake erin. Snijd de ananas is stukjes en top het geheel af.

Voedingswaarden per 100 gram

157 calorieën
18.7 gram koolhydraten
4.6 gram eiwitten
6.7 gram vetten
0.3 gram vezels

Voedingswaarden per portie

242 calorieën
28.8 gram koolhydraten
7 gram eiwitten
10.3 gram vetten
0.5 gram vezels

Het boek met het originele recept koop je via bol.com. En geloof me het is de moeite waard want er staan een hoop heerlijke recepten in het boek.

Karamel cheesecake met ananas

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.