Snack Tips

No words needed: Karamel-Chocolade koek

12/01/2018

Okee, ik geef toe; deze karamel-chocolade koek past niet echt in fit food. Maar hij was zo overheerlijk dat ik hem wel moest delen met jullie. De combinatie van een kruimelig koekje, met zoete karamel en bittere chocolade zorgt voor een ware treat bij de thee.

Karamel Sins

Aangezien ik ook maar een mens ben, heb ik ook af en toe zo mijn sins. Één hiervan is, zoals jullie al lang weten, zoetigheid. Soms moet ik echt gewoon iets zoets eten, sorry PBP. Gelukkig kun je met een paar simpele twists een ongezond recept best iets minder ongezond maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van light producten en vanille protein poeder in plaats van (vanille)suiker.

Chocolade past ook prima in de macro’s, mits je een klein beetje neemt of een extra pure variant. Dit moet je natuurlijk wel liggen, want niet iedereen houdt van bitter. Gelukkig brengt de karamel in dit geval al genoeg zoetigheig, dus een extra pure chocola kan prima.

Ik vind deze karamel-chocolade koek echt heerlijk en ik ga hem snel nog eens maken. Wat vinden jullie?
Karamel-Chocolade Koek

Karamel-Chocolade koek

Voorbereiding: 20 min
Baktijd: 25 min
Goed voor: 5 repen van ongeveer 60 gram

Ingrediënten

Voor de karamel:
40 gram suiker
10 gram water
5 gram margarine
30 gram slagroom light

Voor de chocola:
50 gram extra pure chocola

Voor de koek:
110 gram bloem
65 gram margarine
15 gram suiker
15 gram smart protein vanille

Bereiding

Begin met de koek, want dan kun je de rest doen terwijl de koek in de oven zit. Meng de bloem, suiker en boter in een kom door elkaar. Dit kan met je handen of met een keukenmachine. Kneed het deeg tot een mooi geheel en verdeel het over de bodem van een met bakpapier bedekt bakblik. Bak het deeg 25 minuten in een oven van 175 graden tot de koek goudkleurig is. Wanneer de koek klaar is haal je hem uit de oven en laat je hem afkoelen. Nu kun je de karamel gaan maken.

Doe het water en de suiker samen in een steelpannetje en roer tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur laag wanneer de karamel goudbruin gekleurd is. Pas op dat je het niet te lang laat koken, anders wordt de karamel bitter. Verwarm in een ander pannetje de slagroom tot het bijna kookt en voeg dit vervolgens toe aan het karamelmengsel. Als je het toevoegt gaat het spetteren en borrelen. Roer de slagroom en karamel goed door elkaar tot er geen klontjes meer in zitten. Haal het pannetje nu van het vuur en voeg het klontje boter toe. Roer het nog even goed toe en laat het afkoelen. Vergeet niet om af en toe door te roeren om klontjes en suikerkristallen te voorkomen.

Wanneer de koek en de karamel helemaal afgekoeld zijn kun je een laagje karamelsaus over de koek heen gieten. Het makkelijkst is om de koek in het bakblik te laten, zodat het geen kliederboel wordt. Zet het bakblik vervolgens in de koelkast tot de karamellaag hard is. Als laatste smelt je de chocola in de magnetron (goed doorroeren tussendoor zodat het niet gaat aanbranden). Giet vervolgens ook een laagje chocola over de koek en zet het bakblik terug in de koelkast. Snijd pas in stukjes als ook de chocolade laag hard is geworden.

Voedingswaarden per 100 gram

420 calorieën
44.9 gram koolhydraten
20 gram eiwitten
23.8 gram vetten
1 gram vezels

Voedingswaarden per koek (60 gram)

253 calorieën
27 gram koolhydraten
12 gram eiwitten
14.3 gram vetten
0.7 gram vezels

Heb je liever een tussendoortje dat meer macro-proof is? Check dan snel deze bananencake
Karamel-Chocolade Koek

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.