Als ik aan stoofperen denk, denk ik aan wintereten. Tot Ryan met een recept voor stoofperen kwarktaart kwam. Niet heel lijnvriendelijk, maar met liefde presenteer ik jullie deze heerlijke kwarktaart met sangria stoofperen.
Kwarktaart uit een pakje of zelf maken?
Vroeger maakte ik voor elke verjaardag de bosvruchten kwarktaart van Dr. Oetker. Binnen 15 minuten had je een taart gemaakt en hij was prima te eten. Maarja, nu ik op de gezonde toer ben vroeg ik me af of ik beter zelf een kwarktaart kon maken. Je weet wel, gezonde bodem, magere kwark etc. Dit heb ik even uitgezocht en de bereidingstijd en macro’s per 100 gram tegen elkaar afgewogen.
Dr. Oetker Kwarktaart macro’s
213 calorieën
20 gram koolhydraten
5.7 gram eiwitten
13 gram vetten
0.4 gram vezels
Zelfgemaakte kwarktaart macro’s (naar het recept van zoetrecepten)
209 calorieën
15.4 koolhydraten
8.4 gram eiwitten
11.6 gram vetten
1.1 gram vezels
Zoals je ziet verschilt het niet zo heel veel in calorieën, maar in koolhydraten en eiwitten ga je er wel op voor uit. Natuurlijk zou je nog een hoop winnen als je een bodem met dadels, honing en havermout maakt in plaats van koekjes en boter. Maarja, soms moet een taart ook gewoon lekker zijn! Nu vind ik het vreselijk om met gelatine te werken, dus ik heb alleen het zakje taartbasis van Dr. Oetker gebruikt om deze kwarktaart met sangria stoofperen te maken 🙂
Kwarktaart met sangria stoofperen
Voorbereiding: 2.5 uur + 3 uur in de koelkast
Bereidingstijd:
Goed voor: 12 stukjes taart
Ingrediënten
3 grote stoofperen
500 ml spaanse zoete rode wijn
25 gram suiker
60 gram magarine
150 gram volkoren koekjes
1 pak Dr. Oetker naturel kwarktaart (alleen de taartmix gebruiken)
450 gram magere kwark
250 gram slagroom light
1 theelepel taartina
Bereiding
De stoofperen maken
Begin met de stoofperen, want deze nemen het meeste tijd in beslag. Schil alle peertjes en verwijder de klokhuizen. Ik sneed 1 peertje in 4 partjes. Doe de stoofpeertjes in een pannetje en giet de wijn en de suiker erbij. Roer dit goed en zet de pan op het vuur. Breng het geheel aan de kook en laat de peertjes 5 minuten doorkoken. Daarna zet je het vuur helemaal laag (ik heb de kleinste pit zelfs gebruikt ook) en laat je peertjes met de deksel erop zo’n 2 uur stoven. Af en toe natuurlijk wel even kijken hoe t gaat en doorroeren 😉
Wanneer de peertjes gestoofd zijn laat je ze helemaal af koelen. Het klopt dat het sap een soort van stroop is geworden. Terwijl het afkoelt, kun je de kwarktaart maken.
De kwarktaart maken
Beleg de bodem van een springvorm van 24cm met bakpapier en sluit de springvorm. Begin met het maken van de bodem. Smelt hiervoor de margarine in de magnetron en maal de koekjes met een keukenmachine tot kleine kruimels. Voeg deze kruimels bij de gesmolten boter en roer door tot de boter helemaal is opgelost en alle kruimels plakkerig worden. Verdeel dit mengsel over de bodem en druk het aan met een lepel. Zet de bodem even in de koelkast.
De kwarktaart maak je door 350 milliliter water en de taart mix in een kom tot een glad goedje te mixen. Dit kun je met een mixer op de laagste stand doen. Vervolgens doe je de kwark en de light slagroom er ook bij en mix op de hoogste stand een paar minuten totdat er een glad geheel ontstaat. Meng hier 4 eetlepels van het stoofperen sap/stroop door zodat het taartbeslag lichtrood wordt en een stoofperen smaak krijgt. De andere helft van het stoofperen sap heb je straks nog nodig.
De laatste stappen
Pak de bodem uit de koelkast zodat je deze bij de hand hebt. Beleg een bord met wat keukenpapier en leg hier de stoofpeertjes uit de pan op. Dep deze met een ander stukje papier voorzichtig droog. Verdeel de peertjes vervolgens in een cirkel over de taartbodem, zodat je overal peertjes hebt. Nu is het tijd om het kwarkmengsel over de bodem te gieten. Wanneer je dit gedaan hebt en het gladgestreken hebt, zet je de taart voor 2.5 uur in de koelkast.
Wanneer de 2.5 uur voorbij zijn, pak je het laatste beetje stoofperen sap. Zet hiervoor een pannetje op het vuur en giet het sap minus 1 eetlepel in het pannetje. Meng die ene eetlepel sap met 1 theelepel taartina tot een glad goedje. Breng de sap in het pannetje aan de kook en zodra het kookt zet je het vuur laag. Mix het taartina goedje door de kokende sap en roer goed door. Er ontstaat nu een soort gelei. Zet het vuur uit en roer nog een paar keer goed door. Wanneer de gelei een beetje afgekoeld is, pak je de taart erbij en kun je het over de taart verdelen.
Zet de taart nog een half uurtje in de koelkast om ervoor te zorgen dat de gelei ook hard wordt. En dan eindelijk is het tijd om de kwarktaart met sangria stoofperen aan te snijden en ervan te genieten!
Voedingswaarden per 100 gram
161 calorieën
14.5 gram koolhydraten
4.5 gram eiwitten
7.7 gram vetten
0.7 gram vezels
Voedingswaarde per punt
290 calorieën
26.1 gram koolhydraten
7.6 gram eiwitten
13.9 gram vetten
1.3 gram vezels
GEEN REACTIES