Dit marble bananebrood is natuurlijk een gezonde versie op de welbekende en vrolijke marblecake. Met wat extra eiwitten is dit een fijne snack met een leuke twist. Ik koos wel voor drie smaken waarvan ik wist dat ik ze goed kon combineren. De volgende versie wordt wellicht iets uitdagender.
Bananas
Bananen zijn zo veelzijdig in baksels. Het is een goede vervanger voor bijvoorbeeld boter en daarmee win je een hele hoop kcal terug in je snacks. Naast bananenbrood maak ik ook vaak muffins met banaan en maakte ik zelfs in mijn baked oats gebruik van banaan als bindingsmiddel.
Ik koos voor de smaken caramel, chocola en vanille omdat dat wat mij betreft een gouden combi is. Dit leidt tot een heerlijk zoet broodje met een leuk patroontje. Volgende keer wil ik een andere smaak combinatie proberen. Wat zou jij doen?
Marble bananenbrood met chocola en dulce de leche
Voorbereiding: 15 minuten
Baktijd: 35 minuten
Goed voor: 12 plakken
Ingrediënten
300 gram bananen
50 gram eiwitpoeder
150 gram magere kwark
1 ei en 1 eiwit
120 gram bloem
50 gram dulce de leche
10 gram cacaopoeder
1 shot vanille
1 shot chocola
Bereiding
Prak de bananen fijn tot een moesje of als je een keukenmachine hebt, gebruik die dan vooral! Giet het over in een kom en voeg hier de kwark en de eieren bij. Meng dit goed door elkaar en voeg vervolgens ook de eiwitpoeder en de bloem toe. Zorg ervoor dat er een glad geheel ontstaat. Verdeel je beslag over drie gelijke bakjes. In bakje 1 meng je je beslag met de cacaopoeder en het chocoladeshot. In bakje twee meng je je beslag met het vanilleshot. In bakje drie voeg je de dulce de leche bij je beslag. Dit vergt wat roerwerk om alles goed door elkaar te krijgen.
Bedek een cakevorm met bakpapier en schep omstebeurt een toefje beslag uit elk bakje in je cakevorm. Ik begon met een laag die afwisselend vanille en chocola had. De laag erna deed ik vanille op de chocolade plekken en dulce de leche op de vanille plekken. De derde laag had dulce de leche op de vanille plekken en chocola op de dulce de leche plekken. Daarna topte ik nog af met het beslag dat ik over had. Zet de cake 35 minuten op 175 graden in de oven.
Tip: je kunt een sateprikker (of zoals ik doe een sushi stokje) gebruiken om te checken of de cake gaar is van binnen. Er moet dan geen deeg meer aan het stokje blijven plakken.
Voedingswaarden per 100 gram
160 calorieën
24.6 gram koolhydraten
11.5 gram eiwitten
1.3 gram vetten
1.4 gram vezels
Voedingswaarden per plak
102 calorieën
15.7 gram koolhydraten
7.3 gram eiwitten
0.8 gram vetten
0.9 gram vezels
GEEN REACTIES