No knead; pompoenbrood met walnoten en kaneel

22/10/2020

Alleen al vanwege de geur uit de oven raad ik je aan om dit pompoenbrood te maken. Kaneel all over! Daarnaast scheelt het een hoop dat je niet hoeft te kneden. Dit betekent wel dat je iets langer moet wachten, maarja dan heb je tijd om andere dingen te maken! Bijvoorbeeld een lekker beleg of een bijpassende soep.

Wachten is goud waard

De eerste keer dat ik een brood ging bakken, maakte ik gebruik van de broodmachine van mijn schoonmoeder. Het probleem is dat niet iedereen die thuis heeft en dat het dus een flink kneedwerk ging worden. Voor dit pompoen brood hoef je eigenlijk helemaal niet te kneden. Natuurlijk bekeek ik een aantal basisrecepten, want na 1x een broodje maken ben ik niet meteen een expert.

Zo kwam ik erachter dat je een flinke rijstijd nodig hebt als je geen zin hebt om te kneden. Ik maakte het deeg voor ik naar bed ging en heb hem de dag erna in de gaten gehouden. Houd er rekening mee dat je twee keer rijstijd hebt voordat je het brood gaat bakken. De pompoen geeft het brood een zoete smaak en daarom combineerde ik hem met kaneel en nootmuskaat.

Pompoenbrood met walnoten en kaneel

Pompoenbrood met walnoten en kaneel

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 40 minuten + 19 uur wachten
Goed voor: 1 brood

Ingrediënten

100 gram pompoen puree
160 gram volkoren tarwemeel
100 gram water
30 gram honing
20 gram eiwitpoeder
30 gram walnoten
2 theelepels kaneel
1 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel gist

Bereiding

Ik had al kant en klare puree in de koelkast staan. Om dit te maken kook je pompoenblokjes gaar en pureer je ze met een blender. Hier gebruik je vervolgens 100 gram van. Mix de puree met het water en de honing en zet dit apart.

Meng de meel met het eiwitpoeder, de kruiden en de gist in een ruime kom. Hak de walnoten grof en voeg dit ook toe. Als alles goed gemixt is voeg je het pompoen mengsel toe. Roer met een lepel totdat alle meel is opgenomen en je een deeg hebt. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het 18 uur rijzen. Na de rijstijd verplaats je het deeg naar een sheet bakpapier. Leg hier eerst wat bloem op zodat je het nog een beetje kunt kneden tot een bal. Dek dit weer af met de folie en laat nog een uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden.

Om je broodje te bakken en rond te houden is het makkelijk om hem in een kleine pan te doen. Ik gebruikte een airfryer bakje met een deksel, dat werkte ook. Zorg dat je deze al in de oven zet terwijl de oven opwarmt zodat de vorm even warm is. Leg je brood in de vorm en bak hem 30 minuten met de deksel erop. Haal je pompoenbrood uit de vorm en bak hem vervolgens nog 10 minuten.

Voedingswaarden per 100 gram

208 calorieën
29.8 gram koolhydraten
8.4 gram eiwitten
5.6 gram vetten
4.8 gram vezels
Pompoenbrood met walnoten en kaneel

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.