Mama schrijft: Oma’s chinese tomatensoep

19/02/2018

Afgelopen zaterdag was ik dus jarig (woehoeee) en omdat de familie kwam eten had ik een hoop eten nodig. Wat beter dan een pan soep? En wel zelf gemaakte Chinese tomatensoep naar oma’s recept. Aangezien mijn moeder expert is hierin mocht zij maken en schrijven 🙂

Mama aan het woord

Voor de 24ste verjaardag van Joyce mocht ik de Chinese tomaten-kippensoep maken die ik vroeger thuis vaak kreeg. Joyce heeft het plezier in lekker eten niet van vreemden en het plezier in lekker en gezond eten maken zit kennelijk in haar genen.

In de jaren ’70 werd bi ons thuis de gewone Hollandse pot gegeten. Af en toe kookte mijn vader, de opa van Joyce, een uitgebreide Indonesische rijstmaaltijd. Toen haar oma wat meer tijd en budget kreeg, ging ze ook meer experimenteren. ‘De Tip’ was toen een populair kooktijdschrift en daar kwamen heel wat lekkere maaltijden uit. Niet meer elke dag aardappelen, wat vaker rijst en pasta’s en de groenten net even anders. Ook de soep in het weekend werd wat hipper en exotischer.

Oma's Recept

Waar dit recept vandaan komt weet ik niet meer, maar oohh… wat rook het op zaterdag heerlijk in huis! Nog steeds voel ik mij een heel erg goede huisvrouw als in het weekend het huis ruikt naar vers gemaakte soep, zelfgebakken brood en ander lekkers. En daarom is het zo leuk dat ook bij Joyce op zaterdag het huis ruikt naar al het lekkers dat zij op haar blog laat zien. Bijzonder is ook dat ik voor dit recept nog het originele door mijn moeder geschreven multomapblaadje gebruik. Alsof ze even meekijkt in onze keukens..

Hopelijk smaakt hij jullie net zo goed als hij bij ons deed afgelopen zaterdag! 🙂

Chinese tomatensoep met kip

Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 3 uur
Goed voor:

Ingrediënten

800 gram soepkip of kipfilets
1 kruidenbuiltje kip
200 gram taugé
1 prei
1 – 2 theelepels laos
2 – 7 eetlepels ketjap
1 – 4 eetlepels bruine suiker
2 – 5 eetlepels sambal
1 – 2 theelepels gemalen koriander
eetlepel bloem
1 blikje tomatenpuree
1 pakje tomatensoeppoeder

*Afhankelijk van hoe zoet en pittig je de soep wilt kun je variëren met de eetlepel hoeveelheden.

Bereiding

Zet een grote pan op het vuur met hierin 2.5 liter water, de kip en het kruidenbuiltje om de bouillon te maken. Laat dit minimaal drie uur trekken op laag vuur. Na die tijd kun je het vuur uitzetten en de bouillon af laten koelen. De kip is nu ook gekookt. Doe deze in een kommetje en trek hem met twee vorken uit elkaar zodat je pulled kip hebt.

Meng in een ander schaaltje de tomatenpuree, sambal, suiker, ketjap, laos en gemalen koriander tot een papje. Voeg hier vervolgens de soep poeder en de bloem aan toe en roer dit tot een glad mengsel. Voeg vervolgens een beetje afgekoelde bouillon toe zodat er een vloeibare massa ontstaat die je kunt overgieten. Zorg ervoor dat het een gladde massa is die je gemakkelijk door de grote pan bouillon kunt roeren. Voeg vervolgens de pulled kip toe en de taugé toe en warm de soep op. Laat het geheel een paar minuten doorkoken.

Om het af te maken kun je er wat stokbrood bij doen en voila 🙂

Chinese tomatensoep met kip

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën