Personal Body Plan: Macro’s – Micro’s – Moeilijk

08/12/2017

Even een note voor iedereen die aan dit bericht over Personal Body Plan begint: macro behoeftes zijn persoonlijk en dit is voor iedereen dus anders. Dit voedingsschema is voor iedereen dus ook anders. šŸ™‚

Personal Body Plan werkt niet met vooraf gemaakte voedingsschema’s zoals andere programma’s wel doen. Dit hoopte ik natuurlijk wel, want hĆØ, dat scheelt een hoop nadenken. Simpel gezegd berekenen ze op basis van een aantal vragen over je activiteiten-niveau en gegevens over lichaamsmetingen een aantal macro’s. Ze geven je een caloriebudget en daarbij een hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat je elke dag groene balkjes haalt. Oftewel, dat je ervoor zorgt dat je elke dag aan de juiste hoeveelheden komt. Aangezien er soms nogal wat onduidelijkheid vooraf is over wat je precies kan verwachten van PBP, hier mijn ervaring met een voorbeeld-voedingsschema.

Hoe werkt Personal Body Plan?

Ik heb een 9 tot 5 kantoor baan en ga op de scooter naar mijn werk, wat betekent dat ik volgens PBP relatief weinig energie verbruik. Natuurlijk moest ik 3x per week gaan sporten en de overige dagen ‘actief herstellen’. In combinatie met mijn lengte (1.78m) en mijn gewicht (muaha dat blijft mijn geheim), mag ik op niet-sportdagen 1600 kcal eten. Op sportdagen is dit 1700 kcal. Er zijn twee manieren om je voeding te meten. De zogenaamde handpalm-methode en de calorie-tracker. De eerste methode zorgde vooral voor heel veel grapjes van mijn vriendinnen; knibbel-knabbel-knuistje, Joyce gaat eten uit haar vuistje. Very funny guys, thanks voor de steun. Hierbij gebruik je dus je handpalm als maatstaf voor portiegrootte. De tweede methode is het precies invullen van alles wat je eet. Hier komen ook de groene balkjes aan bod. Meten is weten, dus ik heb voor de tweede optie gekozen waar ik dingen afweeg en invoer in de app.

Macro’s

Overal op de website en social media van PBP wordt vermeld dat je jezelf niet met anderen kunt vergelijken, dus doe dat vooral ook niet met mijn macro’s ook al ga ik ze nu delen met jullie. Goed, per herstel/sportdag moet ik aan het volgende voldoen:

  • 1600 calorieĆ«n – 1700 calorieĆ«n
  • 168 gram koolhydraten – 193 gram koolhydraten
  • 130 gram eiwitten – 130 gram eiwitten
  • 50 gram vetten – 50 gram vetten
  • 22 gram vezels – 24 gram vezels

Daarbij heb je natuurlijk ook nog de dagelijkse micro’s, zoals bijvoorbeeld 200 gram groente, 200 gram fruit en handje vol noten. Als je net begint, is het dus best wel moeilijk om ervoor te zorgen dat je voor je zelf een voedingspatroon creĆ«ert waar alles in past. Op een gegeven moment ben ik gewoon mijn eigen schema’s gaan maken in Excel. Op deze manier kan ik ook precies zien wanneer ik ruimte heb om gewoon iets lekkers te eten. Natuurlijk zijn er situaties waarin ik me op werk toch laat verleiden door een heerlijke stroopwafel of door chocolade pepernoten, maar het geeft in ieder geval houvast. En het scheelt je nadenken over lunch, want je hoeft alleen nog maar te preppen. Des te meer tijd om ‘s avonds lekker op de bank te hangen.. Uh, te sporten natuurlijk. Sorry Personal Body plan.

Het voedingsschema

Zoals jullie zien heb ik soms wat moeite met het aantal koolhydraten. De belangrijkste leidraad is het caloriebudget. De rest van de macro’s zijn belangrijk voor een gezond dieet, maar van mijn coach heb ik geleerd dat je best voor het juiste aantal calorieĆ«n kunt streven en daarbij zo goed mogelijk probeert de andere balkjes ook te vullen. De vezels blijven altijd in het groen, dus dat is lekker makkelijk.

Hierbij mijn (niet perfecte, maar wel aardig in de buurt komende) voedingsschema met zoals je ziet best wel wat snoepwerk er ook in. Wie zegt dat dieĆ«ten stom is?! šŸ™‚

Voedingsschema Personal Body Plan

Zoals je kunt zien bak ik vaak iets lekkers voor de hele week, in dit geval de wentelteefjes en kies ik een groente waar ik vaker van eet. Heb je tips? Let me know!
Ben je op zoek naar de recepten uit mijn schema, kijk dan hier voor de wentelteefjes taart of hier voor andere tips.

Check hier onder wat er zoal in mijn maaltijden zat:

Maaltijden voedingsschema

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieƫn