Crumble is altijd al een populair dessert geweest en dus werd het tijd om mijn eigen versie eens te maken. Ik koos voor een rood fruit crumble die zowel als toetje als als ontbijt een echte aanrader is. En ja, naast de vullende havermout zit er ook gewoon suiker in, want gezond eten moet ook lekker zijn toch?
Get ready to crumble
Crumble is eigenlijk gewoon een gerecht met fruit en een laag kruimeldeeg uit de oven. Het is supersimpel maar daarom niet minder lekker. En het voordeel is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Zo kun je een glutenvrije versie maken met bijvoorbeeld boekweitmeel in plaats van speltmeel of kun je er een zomerse versie van maken door voor tropische vruchten te kiezen.
Vaak wordt een crumble geserveerd met ijs of vanille saus, maar om er een gezonde twist aan te geven kun je hem ook prima aftoppen met een lepel griekse yoghurt of met je favoriete kwark. Zo pak je toch weer wat extra eiwitten mee en kun je met deze rood fruit crumble ook prima ontbijten.
Rood fruit crumble
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 25 minuten
Goed voor: 4 porties crumble
Ingrediënten
100 gram kersen
100 gram aardbeien
100 gram frambozen
60 gram koude margarine (of boter)
60 gram speltmeel
25 gram havermout
20 gram kokosbloesemsuiker
20 gram walnoten
1 el citroensap
Bereiding
Ontpit de kersen en snij al het fruit door midden zodat je iets kleinere stukjes hebt. Mix dit met de citroensap en giet het fruit in een ovenschaal of ik kleine crumble schaaltjes. Zorg ervoor dat je de hele bodem bedekt.
Hak de walnoten grof. Pak een kom en voeg de speltmeel, havermout, suiker en de walnoten bij elkaar. Snijd vervolgens de boter in kleine blokjes en meng het met je handen tot een kruimeldeeg. Bestrooi het fruit in de ovenschaal met de crumble en zet het geheel voor 25 minuten in de oven op 180 graden.
Voedingswaarden per 100 gram
227 calorieën
23.5 gram koolhydraten
11.8 gram eiwitten
13.4 gram vetten
2.7 gram vezels
Voedingswaarde per crumble (120 gram)
272 calorieën
28.2 gram koolhydraten
14.2 gram eiwitten
16.1 gram vetten
3.2 gram vezels
GEEN REACTIES