Ook wij gourmetten net als 50% van Nederland met Sinterklaas. Gewoon, omdat het gezellig is en je heel veel kleine dingetjes kunt eten. Wel merk ik dat ik steeds meer op zoek ben naar anders soort gourmetrecepten dan alleen maar vlees en dus besloot ik om 3 hartige en 3 zoete varianten te maken.
Gourmetten?
Ja, ga dat maar eens proberen uit te leggen aan buitenlanders. Raclette is nog wel bekend, maar onze versie komt toch minder vaak voor. Maar ook de traditie bij ons thuis is veranderd. Waar het vroeger vooral draaide om lekker vlees bakken en af en toe een pannetje met een eitje tussendoor, merk ik dat mijn moeder en ik op zoek zijn naar alternatieven. Vandaar dus ook een blog om anders te gourmetten.
Ik koos ervoor om naast hartige recepten ook wat zoete recepten te delen. Een gourmet brunch of een toetje uit je pannetje is namelijk ook heel feestelijk. Even je pannetje een beetje schoonmaken en je bent helemaal klaar voor een gourmettoetje.
Ingrediënten en bereiding
Maiskolfen:
1 maiskolf
1 teentje knoflook
20 gram gezouten boter
Snijd de maiskolf in 3 stukken. Hak de stukken vervolgens in de lengte door en leg ze met de mais naar boven in een ovenschaal. Pers het knoflookteentje uit en verdeel over de kolfjes. Top af met de boter en zet het schaaltje 30 minuten in de oven op 200 graden. Nu hoef je ze op de gourmet alleen nog even op te warmen in je pannetje met eventueel wat extra boter.
Nachos met kaas:
15 gram nachos
15 gram paprika
15 gram courgette
15 gram cheddarkaas
Snijd de paprika en de courgette fijn. Verdeel de nachos over je pannetje en meng de groente erdoor. Verdeel de kaas erover en zet je pannetje onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Groente pannetje:
25 gram courgette
25 gram champignons
25 gram vega chorizo
Snijd alle ingrediënten in blokjes en verdeel over je pannetje. Zet je pannetje onder de grill en schep regelmatig even om totdat de groente zacht en gaar is.
S’mores:
Volkoren tarwekoekje
1 Marshmellow
10 gram pure chocola
Snijd de chocolade in kleine stukjes en beleg hier het volkoren koekje mee. Snijd de marshmellow in de lengte doormidden en verdeel die over de chocola. Zet je pannetje onder de grill tot de marshmellow zacht is.
Gebakken appel
50 gram goudreinette
Sukrin gold of bruine basterdsuiker
Kaneel
10 gram speculaas
Snijd de appel in kleine stukjes en meng met sukrin en kaneel naar smaak. Verdeel de appel over je pannetje en verkruimel het speculaasje erboven. Zet je pannetje onder de grill tot de appel zacht is.
Banaan pancakes:
50 gram banaan
50 gram magere kwark
20 gram volkoren tarwemeel
20 gram halfvolle melk
Prak de banaan fijn en meng met de rest van de ingrediënten. Verdeel het beslag over twee pannetjes en zet ze onder de grill. Draai de pancakes halverwege om. Top af met caramelsaus en plakjes banaan.
GEEN REACTIES