Het ultieme gevoel bij dit soort toetjes is toch wel als die binnenkant eruit loopt op het moment dat je die eerste hap neemt. Een spannend moment dus toen ik deze speculaas lavacake aansneed, maar het werkte! Een smeuïgge speculaasmassa rolde naar buiten en ik was meteen verkocht.
Minder ongezond dan maar
Ik weet het, caloriearm is dit toetje nog steeds niet want het is en blijft gewoon een toetje met veel speculaas erin. Maar laten we hem even vergelijken met de lavacakejes van bijvoorbeeld Dr. Oetker. Per 100 gram zitten daar 406 kcal in terwijl je met dit toetje ongeveer 200 kcal per 100 gram wegwerkt. Dat is dus de helft! In de lavacakejes van de Appie zitten zelfs 440 kcal per 100 gram.
Ik geef wel toe dat deze toetjes iets groter zijn waardoor het totaal best oploopt, maar alsnog behaal je dus best wat winst. En kijk daarbij eens naar de eiwitten per toetje! Een andere optie om kcal te sparen is natuurlijk om 3 of zelfs 4 porties te maken van het beslag. Ik gebruikte bakjes met een diameter van 8 cm om er twee toetjes uit te halen. Wil je toch een gezonde versie? Dan raad ik deze chocolade havermout lavacake aan.
Speculaas lavacake
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 15 minuten
Goed voor: 2 porties
Ingrediënten
1 groot eigeel
1 groot ei
25 gram sukrin of een andere suikervervanger
1 vanilleshot
20 gram volkoren tarwemeel
80 gram speculaas
25 gram sukrin gold of een andere bruine basterdsuiker vervanger
45 gram magere kwark
45 gram halfvolle melk
Bereiding
Warm de oven voor op 180 graden en zorg dat je een rooster in de oven hebt staan. Maal de koekjes fijn met behulp van de keukenmachine. Voeg de melk, magere kwark en sukrin gold toe en mix tot je een glad beslag hebt. Zet dit even aan de kant.
Gebruik de mixer om het eigeel samen met het hele ei in een kom teongeveer 2 minuten te mixen. Voeg vervolgens de suiker en je speculaas mengsel toe en schep dit door elkaar. Voeg ook de meel toe en mix het nog een keer met de mixer tot je een mooi glad mengsel hebt. Vet twee ovenschaaltjes in en doe in elk een klein beetje bloem. Draai het bakje rond en klop met je handen op de zijkanten om het bloem over alle stukjes van het bakje te verdelen. Dit helpt om je lavacake straks makkelijk uit zijn vorm te krijgen. Verdeel je lava mengsel over de twee schaaltjes en zet het voor 15 minuten in de oven. Haal de bakjes uit de oven en laat ze 5 minuutjes afkoelen. Check daarna met behulp van een mesje of de randjes los zijn en haal de cakejes uit het vormpje. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon uit je ovenschaaltje eten. Enjoy!
Voedingswaarden per 100 gram
204 calorieën
40.5 gram koolhydraten
6.9 gram eiwitten
8.4 gram vetten
1.1 gram vezels
Voedingswaarden per toetje
327 calorieën
59.5 gram koolhydraten
11.5 gram eiwitten
15 gram vetten
2.3 gram vezels
GEEN REACTIES