Dit is voor mij echt nostalgie! De geur uit de oven en het aflikken van je vingers.. Maar deze keer maakte ik wel een suikervrije boterkoek omdat dat toch iets beter in mijn dagelijks eetpatroon past. Het testpanel miste de suiker in elk geval niet dus ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden!
Oud recept
Ik heb geen idee waar het recept dat ik hiervoor gebruik ooit vandaan is gekomen. Hij is nog getypt met een typmachine en zit bij mijn ouders in een grote receptenmap. Aangezien we deze al van kinds af aan maakte besloot ik dit basisrecept als voorbeeld te nemen en er mijn eigen twist aan te geven door kaneel en appel toe te voegen. Dat maakt hem lekker winters en voegt extra smaak toe.
Natuurlijk zou ik nog verder kunnen testen en een vervanger voor de boter kunnen vinden, maar het heet niet voor niks BOTERkoek. Zelf gebruik ik wel margarine in plaats van roomboter, want dat vind ik qua smaak net zo lekker. Ik voegde wat extra eiwitten toe aan de koek, maar als je dat niet wilt dan kun je dit vervangen voor extra bloem.
Suikervrije boterkoek
Voorbereiding: 10 minuten
Baktijd: 20 minuten
Goed voor: 8 punten
Ingrediënten
125 gram Sukrin gold
180 gram margarine
180 gram bloem
20 gram eiwitpoeder
5 gram kaneel
1 eetlepel melk
1 appel
Bereiding
Snijd de margarine in kleine blokjes en voeg op de appel en de melk na alle ingredienten bij elkaar in een meng kom. Kneed alles met je handen door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt. Proef nu vooral even of je de kaneelsmaak goed genoeg vindt. Vet een boterkoek vorm in en verdeel je deeg hierover. Schenk 1 eetlepel melk over het deeg en strijk je deeg glad met de achterkant van een lepel. Giet de melk af. Snijd de appel in dunne plakjes en duw ze in het deeg. Bak de boterkoek 20 minuten op 200 graden.
Voedingswaarden per 100 gram
221 calorieën
30.2 gram koolhydraten
12.4 gram eiwitten
4.9 gram vetten
3.1 gram vezels
Voedingswaarden per stuk
257 calorieën
18.3 gram koolhydraten
4.6 gram eiwitten
17.9 gram vetten
0.5 gram vezels
GEEN REACTIES