Het lekkerste aan zelf brood bakken vind ik toch echt wel de geur. En omdat ik deze keer een volkoren anijsbrood maakte was die geur extra intens en herfstig. Uiteindelijk kwam ik tot een eiwitrijk brood met een zoete anijssmaak waardoor het brood perfect is voor bij het ontbijt of om bijvoorbeeld wentelteefjes van te maken!
Anijs in je brood of op je brood?
Gestampte muisjes vind ik echt heerlijk als brood beleg dus ik vroeg me af of ik deze smaak niet na kon maken in een eiwitrijk brood. En dat bleek te kunnen want nu staat het recept voor dit volkoren anijsbrood online. De smaak is subtiel, maar precies goed genoeg wat mij betreft.
Ben je geen fan van anijs maar wel van een zoet broodje? Dan kun je ook eens naar het recept voor eiwitrijk honingbrood kijken. Net zoveel eiwitten, m Als jij vindt dat brood gewoon hartig moet zijn, dan is dit pizzabrood of het pompoenbrood perfect voor je!
Volkoren anijsbrood
Voorbereiding: 10 minuten + 30 minuten wachten
Baktijd: 45 minuten
Goed voor: 17 plakken van 50 gram
Ingrediënten
300 gram volkoren tarwemeel
100 gram eiwitpoeder
35 gram gestampte muisjes
60 gram water
50 gram Sukrin of een andere suikervervanger
1 zakje gist (7 gram)
100 gram margarine (gesmolten)
2 eieren
120 gram halfvolle melk
5 gram anijspoeder
Bereiding
Verwarm het water 20 seconde in de magnetron in een grote mengkom en voeg hier de gist aan toe. Roer dit door elkaar tot de gist is opgelost. Pak een kleine mengkom en meng verwarm hier de melk in door hem 20 seconde in de magnetron te zetten. Voeg de suiker en de eieren toe en roer alles door elkaar. Zet een klein beetje van dit mengsel apart om later je brood mee te bestrijken. Voeg de rest van het mengsel samen met de gesmolten boter toe aan je gistkom. Meng alles goed door elkaar. Voeg nu de tarwemeel, het eiwitpoeder, de gestapte muisjes en de anijspoeder toe en gebruik een lepel of spatel om een samenhangend deeg te maken. Schep zo’n 5 minuten om met een lepel. Je deeg blijft vrij plakkerig.
Vet een cake of broodvorm in en schep hier je beslag in. Dek je vorm af met een theedoek en zet hem een uur op een warme plek. Naast de kachel bijvoorbeeld. Als je deeg bijna twee keer zo groot gerezen is dan kun je gaan bakken. Bestrijk je brood met het restje melk-eimengsel en bak het brood 30 minuten op 175 graden. Haal je brood vervolgens uit de vorm en laat afkoelen op een rek. Enjoy!
Voedingswaarden per 100 gram
296 calorieën
30.3 gram koolhydraten
17.8 gram eiwitten
11.3 gram vetten
3.5 gram vezels
Voedingswaarden per plak van 50 gram
152 calorieën
15.6 gram koolhydraten
9.2 gram eiwitten
5.8 gram vetten
2.1 gram vezels
GEEN REACTIES