Warming-up; yay or nay?

18/07/2018

Afgelopen weekend was ik bij de EK kwalificaties van turnen en het viel me op wat voor uitgebreide warming-up er gedaan werd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik na 5 minuten op de crosstrainer vaak wel klaar ben. Maar is dit wel zo verstandig of kan ik toch beter die extra tijd steken in warming-uppen? In deze blog zoek ik dat uit.

Waarom warming-uppen?

Het woord warming-up zegt het al; je warmt je spieren op en laat je lichaam weten dat je gaat sporten. Maar waarom is dit zo belangrijk en wat gebeurt er in je lichaam?

  • Je vermindert de kans op blessures: door een warming-up te doen, stimuleer je de bloedsomloop in je lichaam. Wanneer je spieren goed doorbloed en warm zijn, zijn ze minder kwetsbaar en dus minder vatbaar voor een blessure.
  • Je stofwisselingsprocessen versnellen: dit zorgt voor een snellere verplaatsing van zuurstof door je lichaam. Wanneer je spieren genoeg zuurstof hebben, zul je beter presteren en minder afvalstoffen aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je minder spierpijn hebt.
  • Je creĆ«ert focus: wanneer je een warming-up doet, stimuleer je je zenuwen. Hierdoor verbetert je reactie vermogen en je focus en dus ben je mentaal ook voorbereid op je training.

Dat lijkt me redelijk duidelijk dus, aan warming-uppen zit wel degelijk een voordeel. Maar is even lopen op de band dan voldoende of moet je hier echt wel een kwartier uittrekken om al je spieren goed op te warmen.

Warming-up

Wat is een goede warming-up?

Hier bestaan nogal verschillende meningen over. Volgens de een is een algemene warming-up voldoende en volgens de ander kun je het best een specifieke warming up volgen. Waar iedereen het wel over eens is dat er twee onderdelen terugkomen in een goede warming-up:

  1. Je spieren opwarmen door middel van cardio: dit houdt in dat je rustig drippelt of een aantal minuten op een crossfit apparaat gaat staan om je algehele lichaam warm te maken en de bloedsomloop op gang te krijgen
  2. Je spieren rekken: dit houdt in dat je je spieren los maakt door ze licht te rekken. Hierdoor zorg je ervoor dat je grotere bewegingen kan maken tijdens je workout. Naast je spieren rekken kun je ook een foamroller gebruiken.
  3. Optioneel: spier specifieke oefeningen. Hierbij doe je eigenlijk dezelfde oefeningen die je later in je training gaat doen, maar dan met minimaal gewicht om de stabiliteit van je gewrichten te bevorderen.

Een goede warming-up duurt zo’n 10 tot 15 minuten afhankelijk van hoe intensief je gaat sporten en of je een gevorderde sporter bent.

Ben je helemaal warm? Dan kun je meteen door met deze workout die je zowel thuis als in de sportschool kunt doen.

Bronnen: droge spieren, veiligheid.nl

warming-up stretchen

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieƫn