Ik word hier dus echt niet vrolijk van he… HERFST. Maar we maken er het beste van en dus deel ik dit recept voor wortelsoep met appel en amandel. De soep smaakt een beetje zoet door de appel en bevat bovendien lekker veel groente en fruit. Precies wat je immuunsysteem nu nodig heeft!
Soepje dan maar
In de zomer eet ik weinig soep, maar zodra de dagen donkerder wordt en het weer slecht is krijg ik er gewoon trek in. Lekker met een grote kom op de bank onder een dekentje en die vloeibare groentes naar binnen werken. Deze keer ging ik voor een wortelsoep met appel. Doordat je de wortelen eerst roostert en de appeltjes bakt krijgen ze een zoetige smaak. Wat amandelen om het af te maken en je hebt een heerlijk diner.
Natuurlijk kan het zo zijn dat je echt niet van wortelen houdt of bijvoorbeeld niet van gladde soepen. In dat geval heb ik bijvoorbeeld deze pizzasoep in de aanbieding. Een van mijn andere favorieten is de champignon-prei soep. Ik weet in elk geval dat er nog een aantal recepten bij gaan komen.
Wortelsoep met appel en amandelen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 1 uur
Goed voor: 6 porties van 300 gram soep
Ingrediënten
500 gram wortelen
250 gram appel + 50 gram ter garnering
75 gram sjalotten
1 liter kokend water met 2 groente bouillonblokjes
10 gram olijfolie
Peper, zout en tijm
50 gram amandelen
Bereiding
Was de wortelen en maak ze schoon en droog. Snijd ze in in ringen van ongeveer een halve centimeter dik. Pak een ovenschaal erbij en doe hier de wortelen samen met 5 gram olijfolie in. Hussel door elkaar en bak de wortelen 30 minuten op 200 graden. Schep tussendoor af en toe om.
Snipper de sjalotten. Zet een grote pan op het vuur met hierin de resterende 5 gram olijfolie en de sjalotten. Bak ze op laag vuur ongeveer 10 minuten zodat ze zacht worden. Roer af en toe door. Snijd de appel in kleine blokjes en voeg bij de uien. Zet het vuur wat hoger en bak de appeltjes tot ze zacht zijn. Dit duurt zo’n 10 minuten. Roer regelmatig door. Kook ondertussen 1 liter water en mix dit met de bouillonblokjes. Wanneer de wortelen klaar zijn voeg je deze toe aan de pan samen met de bouillon. Breng op smaak met peper, zout en tijm. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
Haal je pan van het vuur en gebruik een staafmixer of een blender om je soep tot een gladde substantie te blenden. Wanneer je de soep serveert hak je de amandelen grof en voeg je die samen met nog wat stukjes appel aan de soep toe.
Voedingswaarden per 100 gram
46 calorieën
4.9 gram koolhydraten
1 gram eiwitten
2.1 gram vetten
1.5 gram vezels
Voedingswaarden per portie
148 calorieën
16 gram koolhydraten
3.2 gram eiwitten
6.7 gram vetten
4.8 gram vezels
GEEN REACTIES