Lunch Tips

Yoghurt brood to the rescue

08/01/2018

Voordat ik vanochtend mijn lot tegemoet ging, had ik een stevig ontbijt nodig. Na de pijniging van de kaakchirurg kon in namelijk een aantal uur niet meer eten. Heel fijn die verstandskiezen en die verdoving… Anyways, van het weekend had ik dit heerlijke yoghurt brood gemaakt en hier had ik er nog eentje van over om mee te kunnen ontbijten.

Brood, maar dan anders

Dit yoghurt brood bevat niet perse minder calorieën of koolhydraten dan twee plakken donker volkoren brood, maar het is zeker net zo vullend. En daarbij is het een goede afwisseling, iets wat ik altijd heel fijn vind. Vijf keer in de week een boterhammetje mee naar werk gaat ook zo vervelen toch?

Een ander voordeel is dat je het yoghurt brood zo gemaakt hebt. Binnen 10 minuten kun je genieten van iets anders dan anders en je kunt het nog bewaren ook. God, het lijkt wel of ik ze moet verkopen. Maar ik ben gewoon oprecht enthousiast hierover. Door te wisselen met kruiden en specerijen, heb ik drie verschillende versies gemaakt. Één versie met Italiaanse kruiden, één versie met speculaas kruiden en een normale versie.

Drie soorten yoghurt brood

De normale versie heb ik van het weekend gebruikt om mee te lunchen. Even beleggen met een gekookt eitje en wat avocado en je zit voor de komende uren goed gevuld. De versie met speculaas kruiden heb ik vanochtend opgegeten op weg naar het ziekenhuis. De versie met Italiaanse kruiden ga ik gebruiken als pizzabodem (komt uiteraard online, wees gerust!).

Welke variant ga jij proberen?
Yoghurt brood met gekookt ei en avocado

Yoghurt brood met gekookt ei en avocado

Voorbereiding: 15 minuten
Baktijd: 10 minuten in de grill
Goed voor: 3 broodjes van 100 gram

Ingrediënten

Voor het brood:
175 gram volkoren tarwemeel
125 ml magere yoghurt
1 eetlepel warm water
zout

Voor het beleg:
1 gekookt ei
halve avocado (60 gram)

Bereiding

Zet een pannetje water op het vuur en doe hier 1 ei is als het water kookt. Wil je een hard gekookt ei?Laat hem dan 10 minuten in het pannetje koken. Terwijl het ei kookt, kun je aan het brood beginnen.

Doe het tarwemeel, de yoghurt, het zout en een eetlepel warm water bij elkaar in een kom. Mix dit door elkaar tot er een glad deeg ontstaat dat niet meer plakt. Maak 3 bolletjes van het deeg en spreidt deze uit tot broodjes van ongeveer 2 centimeter dik. Vervolgens bak je het brood op hoog vuur in een pan, maar je kunt het ook met een grill ijzer doen. Vet deze dan even in met wat kokosolie en leg de broodjes erop. De broodjes zijn klaar wanneer ze goudbruin en hard zijn.

Leg het broodje op een bord en verdeel de halve avocado erover. Laat het gekookte ei schrikken onder koud water en pel hem vervolgens. Leg hem in plakjes op het brood met avocado en top af met wat zout en peper. Eet smakelijk!

Tip: ter variatie heb ik bij een van de broodjes Italiaanse kruiden toegevoegd en bij een ander speculaaskruiden. Op deze manier kun je heel makkelijk een hartige variant en een ontbijt variant maken. De hartige variant ga ik als pizzabodem gebruiken.

Voedingswaarden per broodje (100 gram)

200 calorieën
35.7 gram koolhydraten
8.3 gram eiwitten
1.3 gram vetten
5.7 gram vezels

Voedingswaarden inclusief gekookt ei en avocado

410 calorieën
45 koolhydraten
18 gram eiwitten
18 gram vetten
6 gram vezels

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.