So sweet; zelfgemaakte chocolade broodjes

10/12/2021

Oke, ik geef het toe. Deze zelfgemaakte chocolade broodjes zijn niet echt gezond meer. Maar soms is minder ongezond al voldoende om de balans te creëren en daar gaat het uiteindelijk om wat mij betreft. Zeker in de december maand met alle feestdagen. Deze broodjes passen perfect naast een kommetje yoghurt met fruit bij je kerst ontbijt.

Chocolade forever

Zelfs toen mijn focus wel voornamelijk lag op afvallen in plaats van balans heb ik chocola nooit opgegeven. Ik ben gewoon echt een zoetekauw die ongelukkig wordt zonder chocola. Een reep chocola vind je hier dus altijd wel, maar hazelnootpasta heb ik bijna nooit in huis. Dat veranderde toen ik de nieuwe pasta van Bonne Maman mocht proeven. Ik kreeg meteen een flinke voorraad dus naast bakken smeer ik hem ook op mijn crackers.

Voor deze zelfgemaakte chocolade broodjes gebruik ik een variatie op het recept van de kaneelbroodjes. Inmiddels heb ik al meerdere smaken gemaakt, maar deze nieuwe is toch wel meteen een van mijn favorieten. Dat is het fijne aan een goed basis recept, je kunt er eindeloos mee doorgaan en nieuwe versies van maken.
Zelfgemaakte chocolade broodjes

Gezonde kaneelbroodjes

Voorbereiding: 15 minuten + 1 uur rijzen
Baktijd: 25 minuten
Goed voor: 16 broodjes

Ingrediënten

Voor het deeg:
225 gram banaan (2.5 kleine banaan)
180 gram halfvolle melk
50 gram Sukrin of andere suikervervanger
60 gram gesmolten boter
475 gram bloem
25 gram eiwitpoeder
2.5 theelepel gist
20 gram pure chocola fijn gehakt
20 gram hazelnoten fijn gehakt

Voor de vulling:
125 gram hazelnootpasta
Het restje van de derde banaan

Bereiding

Prak de bananen fijn tot een moesje of als je een keukenmachine hebt, gebruik die dan. Schenk de melk in een grote kom en verwarm hem 45 seconde in de magnetron zodat hij lauwwarm is. Voeg de gist, gesmolten boter, suiker en banaan bij de melk en roer door elkaar. Voeg nu de bloem toe en mix dit met een lepel tot er een deeg ontstaat. Voeg als laatste de chocola en walnoten toe. Beleg je aanrecht met bakpapier en bloem en kneed het deeg ongeveer 5-8 minuten tot je een luchtig deeg krijgt. Vet je grote kom in met bakspray of olijfolie en leg het deeg terug. Dek de kom af met vershoudfolie en een theedoek en zet het naast de kachel om een uur te rijzen. De rijzing is goed als je deeg twee keer zo groot is. Gooi je bakpapier nog niet weg!

Beleg je aanrecht weer met bakpapier en bloem en rol je deeg uit tot je een rechthoek van 30 bij 40 cm hebt. Schep de pasta in een schaaltje en verwarm in de magnetron zodat je het makkelijk kunt smeren. Smeer de hazelnootpasta uit over je deeg en snijd het restje banaan in dunne plakjes en verdeel over je oppervlak. Nu begint het rollen; start vanaf de lange kant en rol je deeg op. Pak een scherp mes en duw deze door het deeg om het geheel in 14 stukken te verdelen. Beleg een bakplaat met bakpapier en bak de broodjes 25 minuten op 175 graden.

Voedingswaarden per 100 gram

281 calorieën
44.5 gram koolhydraten
7.6 gram eiwitten
9.9 gram vetten
1.9 gram vezels

Voedingswaarden per broodje

209 calorieën
33.1 gram koolhydraten
5.7 gram eiwitten
7.4 gram vetten
1.4 gram vezels

Zelfgemaakte chocolade broodjes

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën