Terug naar Costa Rica; zelfgemaakte dulce de leche

01/08/2020

In Costa Rica kon ik er niet omheen; dulce de leche kon overal bij. Het stond al heel lang op mijn lijstje en nu heb ik dus eindelijk zelf een versie gemaakt. Je moet er even een avondje voor uittrekken, maar geloof me als ik zeg dat het het echt meer dan waard is. En in kleine porties kun je dit prima in je gezonde leven inplannen!

Sweet, sweeter, sweetest

Dulce de leche is een Latijns-Amerikaans goedje dat letterlijk bestaat uit ‘zoete melk’. Of terwijl – melk met suiker. Klinkt niet heel erg gezond ik weet het, maar ik moest dit gewoon een keer zelf maken. Er zijn twee manieren om dit te doen; bij de eerste manier kook je een blik gecondenseerde melk en dit is ook meteen de makkelijkste manier. De tweede manier is de weg waar ik voor koos. Hierbij gebruikte ik melk, suiker, honing en 1.5 uur van mijn avond.

De melk die ik gebruikte kwam van Koe Tientje. Eh wat? Ik kreeg in mijn pakketje de melk van Elke Melk. Een concept waarbij je zelfs weet van welke koe jouw melk komt. Helemaal vers, omdat het direct na het melken verpakt wordt en ook apart op kwaliteit gecontroleerd wordt. Een concept dat ik best het aanprijzen waard vind.

Zelfgemaakte dulce de leche

Dulce de leche

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 1 uur
Goed voor: 8 porties

Ingrediënten

500 gram halfvolle melk
100 gram honing
50 gram suiker
1/2 theelepel baksoda

Bereiding

Zet een pannetje op het vuur en mix hierin de melk met de honing en de suiker tot het is opgelost. Als het kookt laat je het een uur koken. Roer af en toe goed door. Na ongeveer 45 minuten zie je dat het een bruine kleur krijgt en moet je wat vaker roeren. Haal de pan van het vuur en voet de baksoda door. Dit gaat heel erg schuimen, maar als je rustig door blijft roeren dan slinkt het vanzelf weer in. Schep het over in een bakje en bewaar het in de koelkast. Als je de dulce de leche gebruikt kunt je het een paar seconde in de magnetron doen zodat het weer dun wordt.

Voedingswaarden per 100 gram

369 calorieën
74.6 gram koolhydraten
9.2 gram eiwitten
3.8 gram vetten
0 gram vezels

Voedingswaarden per portie

92 calorieën
18.7 gram koolhydraten
2.3 gram eiwitten
0.9 gram vetten
0 gram vezels
Zelfgemaakte dulce de leche

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.