Dessert Tips Feestdagen Tips

Lekker zoet; zelfgemaakte karamelsaus met fruit

20/12/2018

Fruit voor een karamelsaus? Jep dat dacht ik eerst ook toen ik een recept met appel-karamelsaus zag. Maarja aan de andere kant, karamel is zoet en fruit heeft fruitsuikers dus waarom ook niet. Proberen kan geen kwaad dacht ik toen ik met mijn peren aan de slag ging. En ja het recept is hier geëindigd dus dat geeft aan dat het me best beviel.

Karamel of Caramel

Tja, deze moest ik even opzoeken toen ik mijn blog ging schrijven. Wanneer het op zichzelf staat kun je het nederlandse woord karamel gebruiken, maar wanneer je er een buitenlands woord voorzet zoals salted wordt overal caramel gebruikt. Homemade caramel of zelfgemaakte karamel it is dus. Ik koos in dit geval lekker voor het nederlandse woord want het recept wordt er niet minder om.

Karamelsaus wordt gemaakt van suiker dat je verhit. Hier kun je dan boter of slagroom aan toevoegen om een heerlijk romige saus te krijgen. In dit geval gebruik je peren in plaats van alleen maar suiker waardoor je saus dikker is en de slagroom of boter overbodig worden. Dat is weer een mooie bijkomstigheid wat betreft calorieën en vooral vetten. Of je de vitamientjes nog binnenkrijgt durf ik niet te beloven aangezien je de peer aardig verhit 😉

karamelsaus

Zelfgemaakte karamelsaus

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 5 minuten
Goed voor: 1 potje karamelsaus

Ingrediënten

1 peer
15 gram kokosbloesem suiker of bruine suiker
1 shot Personal Protein caramel crunch (kun je ook vervangen door vanille essence)
1 theelepel honing
1 theelepel kokosolie

Bereiding

Schil een peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine stukjes. Doe dit samen met de suiker in een pannetje en zet dit op laag vuur met een dekseltje erop. Roer regelmatig door totdat de stukjes peer zacht zijn geworden. Schep de peer over in de keukenmachine en voeg de honing, kokosolie en het caramel shot toe en blend tot je karamelsaus krijgt. Laat de saus afkoelen en schep het in een wekpotje. Je kunt het zo’m 3 dagen bewaren in de koelkast.

Voedingswaarden per 100 gram

136 calorieën
24.4 gram koolhydraten
0.7 gram eiwitten
3.7 gram vetten
0 gram vezels

Voedingswaarden per potje

183 calorieën
33.1 gram koolhydraten
1.4 gram eiwitten
4.7 gram vetten
0 gram vezels

karamelsaus

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.