Zoet en feestelijk; sinaasappel karamel stoofperen

16/12/2020

Stoofpeertjes zijn echt mijn favoriet. Of ze nou bij het avondeten op mijn bord liggen of pas bij het dessert komen maakt me niet uit. Ter afwisseling koos ik ervoor om sinaasappel karamel stoofperen te maken. Het resultaat is een mooi oranje peertje met een zoete smaak. Feestelijk en lekker tegelijk dus!

Stoven maar

Natuurlijk weet ik dat dit niet zo gezond is als een portie spinazie of broccoli, maar toch vormen ze voor mij het groente onderdeel van een diner als we stoofperen eten. Vaak eten we de klassieke variant, maar Ryan experimenteert ook graag met anijs of vanillesuiker. Deze keer wilde ik graag sinaasappel karamel stoofperen. Ik vind namelijk dat die smaken goed samengaan en dus ook in een peertje konden.

Ik gebruikte Sukrin om er zo voor te zorgen dat de peertjes laag in kcal bleven en het ook minder moeite kost met invullen. Want de calorieën tellen en ik weet ook niet exact hoeveel suiker er wordt opgenomen en wat er in het vocht achter blijft. Mooie oplossing dan toch als je niet over de suikerkcal na hoeft te denken. Vind jij peertjes meer een toetje? Dan is deze sangria stoofperentaart misschien wat voor jou. Natuurlijk kun je ook een heerlijke crumble maken ervan.

Sinaasappel karamel stoofperen

Sinaasappel karamel stoofperen

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten + 1 uur
Goed voor: 2 porties

Ingrediënten

6 – 7 stoofpeertjes
200 gram sinaasappelsap
300 gram water
150 gram sukrin
1 kaneelstokje

Bereiding

Pak een hoge pan waar de stoofpeertjes in passen. Strooi de suiker over de bodem en laat dit op middelhoog vuur smelten terwijl je er met een houten lepel af en toe doorheen roert. Wanneer de suiker begint te verkleuren en gaat karameliseren stop je met roeren en laat je het donkerbruin worden. Dit duurde bij mijn ongeveer 15 minuten. Als de karamel je gewenste kleur heeft voeg je het water en de sinaasappelsap samen met het kaneelstokje toe en laat dit 10 minuten op een laag vuurtje pruttelen. Roer het geheel af en toe door. Pas op want je pan gaat spetteren als je het water toevoegt!

Ondertussen kun je aan de slag met de peertjes. Voor de foto heb ik ze alleen geschild, maar zelf vind ik het eignelijk handiger als je ze ook door midden snijdt en de klokhuisjes verwijderd. Voeg de peertjes toe aan je pan en laat ze een uurtje op laag vuur pruttelen.

Voedingswaarden per portie

203 calorieën
75 gram koolhydraten
0.5 gram eiwitten
0 gram vetten
0 gram vezels

Sinaasappel karamel stoofperen

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën