Klassieke variatie; zoete aardappel quiche met broccoli en spekjes

21/02/2019

Standaard bij de gourmet neemt mijn schoonmoeder zo’n supermarkt quiche mee. Ik vind ze echt heerlijk en kan zo een halve op als ik wil. Maar, een zelfgemaakte versie is natuurlijk wel iets gezonder. Deze zoete aardappel quiche met broccoli en spekjes is een mooi alternatief voor op de healthy dagen.

Variaties variaties

Aan de basis van een quiche liggen de korstbodem en de vulling met ei. Heel simpel toch? Om het leuk te maken kun je eindeloos varieëren. De bodem kun je zelf maken zoals in deze zoete aardappel quiche, maar je kunt ook voor bladerdeeg kiezen. De vulling levert ook een tal van mogelijkheden op. Groentes, vlees, vis en ga zo maar door. Je kunt zelf de combinaties maken die jou bevallen.

Aangezien ik quiche lorraine het lekkerst vind besloot ik hier een voorbeeld aan te nemen. De spekjes en de kaas heb ik gehouden en de broccoli heb ik toegevoegd om wat extra vitamines te verwerken in de quiche. De knapperigheid haal je in deze versie dus ook uit de broccoli en de spekjes, want de bodem blijft een beetje zacht door de aardappelbasis.

Zoete aardappel quiche

Broccoli bites

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 40 minuten
Goed voor: 4 porties zoete aardappel quiche

Ingrediënten

Voor de bodem:
200 gram zoete aardappel
1 ei
2 eetlepels bloem
zout, peper en knoflookpoeder

Voor de vulling:
2 eieren
50 gram melk
100 gram broccoli
50 gram magere spekreepjes
30 gram geraspte oude kaas (Slankie)

Bereiding

Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes en kook ze in een pan met water in 12 minuten gaar. Giet het water af en doe de gekookte blokjes in de keukenmachine. Meng hier ook het ei, de bloem en de kruiden bij. Mix alles tot een glad geheel en zet aan de kant. Pak een taartvorm en beleg de onderkant met bakpapier. Schep het zoete aardappel mengsel in de bodem en verdeel dit over de bodem en de randen zodat je een quichebodem krijgt. Zet dit voor 20 tot 30 minuten in de oven op 200 graden. De bodem moet een kleurtje krijgen (hij blijft wel zacht).

Kook ondertussen de broccoli ongeveer 5 minuten en bak de spekreepjes. In een kom klop je de twee eieren los met de melk. Giet de broccoli goed af en voeg dit samen met de spekreepjes toe aan het eimengsel. Pak je bodem uit de oven en giet het eimengsel in de bodem. Verdeel de kaas erover en zet de quiche nog 15 minuten terug in de oven.

Voedingswaarden per 100 gram

125 calorieën
10.1 gram koolhydraten
8 gram eiwitten
5.9 gram vetten
1.4 gram vezels

Voedingswaarden per portie

185 calorieën
15 gram koolhydraten
11.8 gram eiwitten
8.8 gram vetten
2 gram vezels

Zoete aardappel quiche

You Might Also Like

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën